zooportal-bau-bau-loshite-navici-na-kucheto-i-kak-da-se-preborite-s-tiahЧесто ли ви се налага да се карате на любимото си куче? Ако отговорът е „Да”, то следващите съвети са точно за вас. Настанете се удобно и четете с внимание. Преди всичко, трябва да знаете, че наказанията не помагат за поправяне на лошото поведение на кучето. Често се случва така, че вашите любими четириноги не разбират за какво сте ги наказали и правят опити да скрият поведението, заради което им налагате наказание.

Специалистите от известен портал за животни грижливо са подбрали няколко от най-лошите навици на кучетата, което би ви помогнало да се справите с тях по-лесно.

Маркиране на различни зони в жилището. Това е много често срещан поведенчески проблем. Както може би знаете, кучетата маркират своята територия като уринират. Но навън, където това е нормално. Ако хванете своето куче да го прави у дома, прекъснете го веднага и до изведете навън. След това го изчакайте да се изходи на открито и му подайте награда.

Лаене, когато звънецът звъни. Причините за това може да са много. Например, кучето може да се вълнува от гостите ви или има усещането, че трябва да ви пази. Някои четириноги лаят, когато отваряте вратата и приемат това като някакво обучение и трябва да излаят, за да отворите. За преодоляване на този проблем, от зоопортал Бау Бау съветват: опитайте се да приучите животното да застане на определено място, чакайки да се отвори вратата.

Просене на храна от масата. Лично за мен това е най-дразнещият лош навик на моето куче. Без значение колко миловидно ви приканва с погледа да му дадете част от залъка си, не се подавайте на молбите му. Ключът за справянето с този проблем е в последователността, пишат в българския зоо портал. Ако дори веднъж му дадете храна, това може да окаже негативен ефект за дълго време. Добра идея е, докато се храните, да осигурите на кучето интересни занимания, за да не виси наоколо с жален поглед.

Дъвчене на предмети.Това е нормално поведение при кучетата, споделят от зоопортал Бау Бау. По този начин те изследват средата наоколо с устата си. Дъвченето действа добре на четириногите при стрес или скука, но също така помага зъбите им да се запазят чисти. Ако засечете своето куче да дъвче предмети, които не са подходящи, реагирайте незабавно, като го отдалечите от въпросния обект и му подхвърлите любима играчка. Така ще създадете навик на домашния си любимец да иска да дъвче точно нея. Хубаво е да се посъветвате с вашия ветеринар кои материали са безвредни за дъвчене.

„Кражба” на храна от кухнята. Ето това е една от неприятните привички на домашните кучета, с която може би ще ви бъде най-трудно да се справите. Кучетата изпитват наслада да крадат храна, споделят от популярния зоо портал. За да решите проблема веднъж завинаги, не оставяйте храна на места, които са достъпни за кучето.