Знаете ли кои са най-отровните животни на планетата? В дивия свят съществуват какви ли не създания, с които надали някога ще имаме желанието да се сблъскаме. Някои са толкова красиви на външен вид, че кой би си помислил, че могат да убиват само при допир.

kamenna riba
каменна риба

Каменна риба

Най-отровният вид риба например носи наименованието “каменна риба“ главно заради камъкоподобната си форма. Тази риба се среща из тропическите плитки води и успява да се слива напълно с морската среда. Гръбните ѝ перки са най-опасната част от тялото ѝ, защото там са разположени силно токсичните шипове, от които дори при допир може да се стигне до тежки последици. Отровата, събрана в шиповете, е една от най-силните и смъртоносните, които довеждат до парализа и смърт за кратко време.

синьо-пръстеннен октопод
синьо-пръстенен октопод

Синьо-пръстените октоподи

Във водите на Тихия океан се срещат също множество опасни създания като синьо-пръстените октоподи, чиито окраски и цветове грабват окото. Те са четвъртите най-опасни животни на планетата. Сменяват често окраската си и се хранят с дребни животни.

Този вид октопод е толкова опасен, че е достатъчно едно бегло докосване, за да се стигне до смъртен случай. Силата на отровата му е толкова голяма, че може да прекрати земния път дори на 26 души.

Мраморен конусовиден морски охлюв

В множество класации попада неочаквано и един представител на охлювите. Този вид охлюв обаче няма нищо общо с представителите по нашите ширини. Носи впечатляващото наименование мраморен конусовиден морски охлюв, който попада сред най-отровните създания на земята. Само една капка от отровата на това иначе забележително създание има капацитета да отнеме живота на 20 души. Симптомите, сочещи отравяне, се характеризират с проблеми в респираторните функции, нарушаване на зрението и парализа на цялото тяло.

смъртоносния ловуващ скорпион
смъртоносния ловуващ скорпион

Смъртоносния ловуващ скорпион

Чували ли сте някога за смъртоносния ловуващ скорпион? Той се среща в горите на Северна Америка и Близкия изток. Различава се от роднините си по високата токсичност на отровата си, която може да доведе до парализа и смърт само в рамките на няколко часа. Изпадане в кома също е възможна последица от изключително опасното ужилване.

Кубовидната медуза

Безспорно създанието, което е смятано за най-отровното на планетата е кубовидната медуза. Повечето хора вероятно смятат, че змиите и скорпионите са най-опасните представители на дивата джунгла.

кубовидна медуза
кубовидна медуза

Отровата на кубовидната медуза обаче е толкова силна и болезнена, че пострадалия изпитва неописуеми болки в резултат на което губи съзнание.