Всяка една държава по света си има свой собствен флаг. Това е най-лесно разпознаваемият символ от населението на страната.

Съществуват около 230 национални флага, но когато държава променя името си или територията си, те могат да бъдат подновявани.

Очевидно има изобилие от различни дизайни, цветове и съдържания на флаговете, като някои са доста по-сложни от други.
Въпреки, че всеки би разпознал знамената на по-големите и развити страни, малко са тези, които знаят от къде произтича идеята за всяко едно от тях. Прочетете статията и научете историята на едни от най-разпознаваемите флагове в света.

 

Обединеното Кралство

1246df32c32dc9582fd6544e31063b70

Флагът, който представя Обединеното Кралство на Великобритания и Ирландия е, както името предполага – обединение на флагове.
Също познат като „Обединението на Джак“ , той съдържа знамената на Сейнт Джордж (Англия), Сейнт Андрю(Шотландия) и Сейнт Патрик (Ирландия), които са били смесени по този начин през 1801г.
Въпреки, че днес Уелс е отделна държава, по времето на създаване на флага, той е бил част от Обединеното Кралство и все още е част от знамето му.
На пръв поглед, флагът изглежда напълно симетричен, но това е погрешно вярване. Долната и горната част не са равномерно разположени.

 

Съединени Американски Щати

Знаме на САЩ

Един от най-историческите флагове е този на Съединените Американски Щати, също познат като „Old Glory“ , „Stars and Stripes“ и „The Star Spangled Banner“.
Мигновенно разпознаваем, до голяма степен, заради 13-те хоризонтални линии и 50-те звезди на флага. Много хора знаят, че 50-те звезди символизират 50-те щата в Америка, но не ча толкова известно е, че 13-те хоризонтални линии представляват 13-те Британски колонии, които по-късно стават първоначалните щати в съюз, днес познат като Съединените Американски Щати.

 

Япония

Точният произход и години на флага на Япония, с официално име „Nisshoki“, също известен като „Hinomaru“, са неясени. Подобно на флага на Съединени Американски Щати, японският е също изключително разпознаваем, поради простият си дизайн – червен кръг на бял фон, представляващ изгряващото слънце.
Интересното за нациоланият флаг на Япония е, че официално е признат за такъв през 1999година (независимо , че е използвано от векове преди това). Също популярен вариант на знамето е този със 16 червени „лъча“ използвано в историята от японската армия.

 

Южна Африка

http://travelblog.portfoliocollection.com/images/South-African-flag.jpg

Националният флаг на Южна Африка е единственият в света, който съдържа 6 различни цвята (черно, жълто, червено, зелено, синьо и  бяло). Подобно на флага на Япония и този е сравнително скоро приет за официален – през 1994г., поради постъпването на Нелсън Мандела като президент и новото демократично управление.
Въпреки, че не е официално прието формата на знамето да означава нещо, повечето вярват, че то е с формата на буквата „Y“, което символизира разнообразното и единно общество, различните народи и култури в страната и част от цветовете на политическата партия на Нелсън Мандела.

 

Tурция

http://4.bp.blogspot.com/_DHi8nHF19Q8/TCBYrR3Yh7I/AAAAAAAAAGU/MBRQ-dH_ewo/s1600/TurkishFlag.jpg

Червеният фон и белият полумесец са изключително уважаван и почитан символ от турското общество.
Официално приет е през 1936г., въпреки, че е използван от 1844г. Звездата и полумесеца символизират звездното прекланяне на древните турци, а червеният и белият цвят са взети от флага на Огхузците – общост от турци, които са  допринесли за развитието и формирането на днешна Турция.
Интересното за този флаг са неофициалният брой на предположенията за произхода на полумесеца и звездата, включващи и това, че първият Отомански Император е носел такива на гърдите си преди да завладее Константинопол. Други предположения са, че това е връзка между Диана – богинята на Византия със луната.

 

Бразилия

http://www.solarfeeds.com/wp-content/uploads/brazil-flag-wavy.jpg

Националният флаг на Бразилия е с правоъгълна форма и представлява зелено поле с жълт ромб в центъра. В средата на ромба е изобразен тъмно син кръг с 27 бели звезди и бяла лента с надпис – девиза на страната „Ordem e Progresso (Ред и прогрес)“. Също е наричано и „Auriverde (златно и зелено)“
Зеленият цвят на флага символизира горите на Амазония, а жълтият цвят – богатата на злато земя.
27-те звезди в синия кръг символизират щатите в Бразилия и небето над Рио Де Жанейро по време на провъзгласяването на страната като република.