Зеолит

Зеолитът или по-известен в България като Родопското чудо, е обявен за минерал на XX-ти век.

Зеолитът представлява минерал с отрицателен заряд. Освен с тази си особеност, той е станал обект на множество изследвания заради свойствата и структурата си. Тях ще разгледаме подробно в следващите редове.

Как се образува зеолит?

Скалите, в които се откриват залежи от минерала, се обработват чрез взривяване, последващо извозване, смачкване, пречистване от примеси, сушене и смилане.

Освен естествен зеолит, на пазара се намира и синтетичен. Нека определението не ви подвежда, че това е някаква лоша версия на оригиналния продукт. Напротив, т.нар. синтетичен зеолит представлява пречистен от вредните примеси минерал.

Състав

Зеолитът съдържа много важни минерали. Например калций, калий, натрий и то в лесна за усвояване форма. Натуралният минерал съдържа алуминий, силициев диоксид, вода и други.

Заради микропорестата си структура, приличаща на пчелна пита, той играе ролята на сито. „Пресява“ молекули с определено тегло и заряд и пропуска други.

Свойства

Зеолитът е един от малкото отрицателно заредени минерали. Той може да се свързва с тежки метали, токсини, алергени, радиоактивни частици и да ги неутрализира.

Успешно се справя с фосфати и амоняк.

 

Употреба

Зеолитът има редица приложения. Включен е в редица продукти на хранително-вкусовата промишленост, почистващи и перилни препарати и други.

Ползва се широко и при филтрирането на вода за битово и промишлено потребление.

Ползи

Зеолитът се ползва за най-разнообразни цели, но за да бъде по-прегледно ви предлагаме кратка рубрика:

·       Прочистване на организма и отслабване – двата процеса са неразривно свързани. Когато организмът е пречистен, той функционира правилно и обмяната на веществата изпълнява ролята си пълноценно. Изхвърлените ненужни вещества понякога са в значителни количества, от което се понижава телесната маса, т.нар. „мъртво тегло“.

·       Извеждане на опасни вещества от организма – например амоняк и канцерогенни съединения.

·       Абсорбира тежки метали като живак, олово, хром, цинк.

·       Възстановява алкално-киселинния баланс – по този начин се подобрява храносмилането, усвояването на важните вещества и се предотвратяват неприятни състояния като повишена киселинност в стомаха.

·       Ползва се при сериозни състояния като повишено кръвно налягане, обилно потене, безсъние, стрес, стомашно-чревни проблеми, отклонения от правилното функциониране на нервната система и дори рак!

·       Стимулира имунната система.

Продуктът има толкова много ползи, няма ограничения за неговото ползване (възраст, бременност, кърмене), продължителност на употреба и странични ефекти, че много хора се съмняват в истинността на твърденията.

Зеолитът не е универсално „лекарство“. Той дава възможност на организма сам да се справи с проблема като премахва всички пречки по този път.

Важно е да подчертаем, че зеолитът се намира в находища, които е задължително да бъдат обработени по специален начин.

Това се налага, за да се отделят вредните примеси, които може да се съдържат в суровия материал (например манган, живак).

Идеалният вариант е синтетичният зеолит. Той е пречистен и носи само полза за организма.

Как се приема

Основните приложения на зеолита са вътрешно и външно. За вътрешен прием се препоръчва следната обработка и схема:

·       Камъчетата се измиват много добре под течаща вода, подсушават се с кухненска хартия или върху хавлиена кърпа, смилат се фино и се пекат във фурна за половин час на 250 градуса.

·       Приема се 2 пъти дневно по 1 каф.лъж., разтворена в сок или вода.

ВАЖНО: задължително е да се приема минимум 2-3 литра вода дневно. Целта е да се прочисти организма от шлаките и да не се допусне обезводняване, поради ускореното отделяне на течности.

Друг много популярен и полезен начин е чрез структуриране на вода.

Това се получава по следния начин:

·       Камъче от минерала (около 100 г) се измива и подсушава добре. Счуква се на дребни парчета, не на прах, и се пече за половин час на 250 градуса. Едва след като се приключи с тази процедура и зеолита се охлади, се пристъпва към структурирането на вода.

·       Вземат се 100 г от минерала и се поставят в 5 л. вода, най-добре изворна. Нужно е да престои 8 часа, за да се филтрира водата и да се отделят полезни вещества.

Водата е подходяща за всекидневна употреба и няма времево и количествено ограничение за приемане.

След като водата започне да привършва, в съда може да се долее нова. Камъчетата може да стоят така приблизително 2 месеца.

Не се препоръчва употребата на пластмасови бутилки.

Външното приложение може да бъде под формата на пудра. Поръсва се от фино смления зеолит върху почистени и подсушени рани, раздразнена кожа, възпаления и други.