В българското музикално пространство винаги е имало успешни дуети. Някои от тях са останали заедно през цялата си кариера. Други обаче не са продължили съвместната си дейност през годините. Едни от най-успешните дуети през последните 20 години в България, които, за съжаление, вече не съществуват, са „Каризма“ и „Дони и Момчил“.

Дует Каризма
Дует Каризма

Галя и Миро от „Каризма“ се събрали случайно. Двамата били пеещи сервитьори в ресторант „Опера“. След време започнали да пишат съвместно музика. Така създали и първия си сингъл „Рискувам да те имам“. Песента станала безпрецедентен хит. Последващите им сингли – също. Сред тях са: „Колко ми липсваш“, „Ще избягам ли от теб“ и др.
За времето, в което творили Галя и Миро заедно, издали само един албум – „Еклисиаст“. Въпреки това всяка тяхна песен пожънвала голям успех.

Защо тогава се разделят?
Тъй като дуетът се разпаднал още през 2007г., по темата е изписано много. Разбира се, по-голямата част от информацията е по-скоро плод на журналистическата фантазия, отколкото истина. Сред предположенията са, че дуетът се е разделил заради финансови проблеми, други – още по-нелепи – заради наркозависимост на един от двамата.

Каква всъщност е истината? Единодушно Миро и Галя заявяват в различни интервюта, че раздялата им не е плод на дълго обмисляне. В интервю за „168 часа“ Галя казва, че с Миро живеели и работили заедно. А в друго интервю Миро заявява, че именно близките им отношения, общата работа, общите приятели и съвместното съжителство ги е изморило и е довело до тяхната раздяла.
Дали това е причината, и до днес обаче остава тайна за верните им фенове.

Друг успешен дует в България, разпаднал се, въпреки големите си постижения, е известен просто като „Дони и Момчил“. За раздялата им Момчил споделя в едно интервю, че се е случила съвсем „по човешки“ – без кавги и скандали.

Дони и Момчил
Дони и Момчил

Дони и Момчил били приятели от малки. Още в 7-8 клас започнали да създават съвместно музика. През 1993г. обаче песента „Уморени крила“ ги направила популярни. Тя била първата от поредица хитове: „Ближи си сладоледа“, „Червило“ и много други. Славата много бързо ги застигнала. Но именно популярността започнала да поражда завист и интриги у хората около тях. Приятелството им било подлагано на изпитания непрекъснато. Така постепенно съмненията и неразбирателството разрушили единната цялост, която те двамата представлявали. Кампанията „Не на страха“, в която Дони участвал в последствие, не се приела добре от обществото. В резултат на всичко това все по-рядко двамата получавали покани за участия. И появите им на сцената уредявали. До един момент, в който дуетът се разпаднал.

И все пак раздялата била неочаквано за Момчил. Дали тя била спонтанно решение, или резултат от задълбочено обмисляне, и до днес не знаем. Единственото, което Момчил споделя, е, че Дони просто един ден му е предложил да се разделят. Съгласил се е, макар че не се е чувствал готов за това. Казва, че раздялата е понесъл трудно, тъй като никога не си е представял, че ще прави нещо друго. Въпреки всичко това те си остават приятели и до днес.

Дует „Дони и Момчил“ съществува от 1993г. до 2000г., а „Каризма“ – от 1999г. до 2007г. Макар че двата най-успешни дуета са се разпаднали преди повече от 10 години, и до днес песните им са известни сред обществото.