защо качваме излишни килограмиМного хора се притесняват, че ядат прекалено много и качват излишни килограми. Но диетолозите са на мнение, преди 20 години хората не са яли по-малко храна от нас. Проблема е, че днес хората живеят по-заседнал начин на живот и се движат по-малко. При много от работещите физическото движение липсва или е недостатъчно. Освен това живота вече не е същия, а дори неща като вървенето пеша 5 минути, за да прочетем нещо в библиотеката е заменено с правенето на 5 крачки и сядането пред компютъра, от който трудно ставаме. Статистиката показва, че като цяло днес хората от всички възрасти се движат по малко в сравнение с 80-те години на миналия век и подценяват нуждата от физическа активност и спорт. Хората днес изгарят на ден по-малко калории, отколкото е било преди години.

 

Има значение какво ядем и не бива търсим причината за надебеляването само в мързеливия начин на живот или само в безконтролното ядене. Комбинацията от двете е това, което кара хората да надебеляват.

 

Изследванията на  професор Тим Чърч показват, че в работата си само между 10 и 20 процента от американците са активни физически. Дори някои видове работа, при които първоначално е имало работници, извършващи физическа дейност, сега са автоматизирани до голяма степен. Той дава пример с работата в заводите, където сега вместо да се работи ръчно, е въведена автоматизация с машини, която още повече допринася за заседналия начин на живот при някои хора, които нямат добър баланс между приемани и изразходвани калории.

 

Как да водим по-активен начин на живот

Дори и да ни се налага да седим на стол през цялото си работно време, може да компенсираме във времето преди да отидем на работа и след като работата за деня приключи. Пътуването с кола може да се замени с ходене или каране на колело, а вместо да седим вкъщи, можем да излезем навън и да се занимаваме с нещо много по-интересно, като някой безопасен и приятен спорт, благодарение на който да започнем да изглеждаме и да се чувстваме добре.