От кога човек познава виното ? Това е въпрос на, който трудно би се дал точен отговор.

интересни факти за виното и здравето

Според историци това уникално питие е открито случайно и вероятно в областта на Южния Кавказ – Армения и Грузия или на Изток – Кипър и Турция. Има данни, че виното е открито още преди 7 хиляди години пр. Хр. Омир в „Илиада” споменава за страхотните вина, които са били произвеждани по времето на Траките и с кораби са пренасяни до Троя.

Благодарение на изключителните си качества виното е признава и почита в цял свят и от всички народи. То е незаменимо в различни ритуали и обреди – както радостни, така и тъжни. Целебните свойства на виното са били познати още от древността. Бащата на медицината Хипократ е казал: „Силата на боговете едва ли може да се сравни с ползите, които виното пренася”.

Счита се, че антисептичните и бактерицидни свойства на това питие са помогнали на стотици хиляди хора по времето на световната пандемия през 1829 – 1851 г. която е отнела живота на милиони души. В последствие се оказва, че от тази смъртоносна болест най-слабо са засегнати в районите където се консумира най-голямо количество вино – о. Малта и Средиземноморието.

Според д-р Дейвид Шърман (английски лекар), именно консумацията на вино е спасила от гибел цивилизацията на запад, тъй като по-онова време  хигиенните условия са били под всякаква критика и дори в питейната вода са се изливали битови отпадъци. Опитно е доказано, че добавянето на червено вино във вода, за по-малко от един час в нея измират всички патогенни микро организми, като тук влизат и много опасните по онова време тиф, дезинтерия и холера.

Начинът на получаване на това изключително питие е разкрит чак в края на 19 в. от Луи Пастьор, според който виното се получава в резултат от дейността на специфични микро организми наречени винени дрожди, които имат способността да превръщат захарите в етилов алкохол.

По-късно Едуард Бюнхер (немски биохимик) доказва, че алкохолната ферментация се осъществява благодарение на особени белтъчни молекули (днес познати като ензими), намиращи се в дрождевите клетки. За това си откритие той получава Нобелова награда.

В Дания е направено едно широкообхватно изследване за полезността на виното, като в продължение на цели 30 години се наблюдава въздействието му върху 20 000 души. Получените резултати са зашеметяващи. Учените са достигнали до заключението, че при ежедневната употреба на червено вино (2-3 чаши от мъже и 1-2 чаши от жени) се намалява смъртността (най-вече от сърдечни заболявания) наполовина в сравнение с пълните въздържатели.

Интересен факт, който заслужава да му се обърне внимание е, че при консумацията на повече или по-малко от указаното количество се увеличава смъртността! Американски и английски учени също достигат до подобни изводи.

Изследователи от Харвардския университет са установили, че умерената консумация на вино при мъже от 40 до 75 годишна възраст намалява риска от развитие на сърдечносъдови болести с около 36 %. Д-р Жан Клод Рюф (специалист по лозята и виното) казва, че умерената употреба на сухо вино увеличава нивото на добрия (HDL) и намалява нивото на лошия (LDL) холестерол.

Последните проучвания сочат, че при редовна и умерена консумация на вино се нормализира високото кръвно налягане. Статистиката показва, че хората с повишено кръвно налягане, при неупотребяващи вино са с 40 % повече от почитателите му.

От статистически данни се вижда, французите страдат с 56 % по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с американците. Известния „френски парадокс” обяснява този факт – въпреки, че хранителния режим на французите включва доста високо съдържание наситени мазнини, поради редовната консумация на вино те са по-слабо предразположени към сърдечносъдови болести. След като това става ясно, употребата на вино в САЩ рязко се увеличава, като от последни проучвания се вижда, че употребата на вина е най-голяма в САЩ, след това са Италия, Франция и Германия.

Годишно в световен мащаб се изпиват повече от 32 милиарда бутилки от уникалното питие, като 62% от цялото количество се падат на Европа. Установено е също, че виното активизира метаболитните процеси в организма, а това от своя страна подпомага действието на  храносмилателната система, нормализира телесното тегло, понижава нервното напрежение и др. При хора в по-напреднала възраст при употребата на вино се повишават жизнените сили, тонуса и оптимизма.