3D филми - снимка Според американски учени гледането на 2D и 3D филми има неблагоприятни ефекти върху нашето здраве. Вредите от този тип филми наподобяват тези от дългото гледане на телевизия, но с тази разлика, че са доста по-силно изявени.

Особено вредно въздействие оказват спиращите дъха 3D филми на големия екран, като най-честите здравословни проблеми са главоболие, замаяност, мързеливо око, замъглено виждане и доста други. При гледането на телевизия страничните ефекти са незначителни в сравнение с 3D технологията.

Страничните ефекти оказват най-голямо влияние на хора, които имат проблеми със зрението. По този повод  големите производители на телевизори с плосък екран поставят предупредителни знаци, които предупреждават, че употребата им може да доведе до умора и дискомфорт на очите.

Съвет: В случай, че изпитате дискомфорт по време на 3D филм, свалете очилата си и се опитайте да не гледате известно време, а най-добре е да се приберете вкъщи и да си починете.

При някои хора, които не са свикнали 3D технологията и не са гледали много такива филми може да се появи фоточувствителност, а породените от това странични ефекти са дезориентация,  гадене, повръщане, нарушения в съня и дори припадъци.

Интересен факт е, че гледането на 3D филми може да доведе до емоционална и умствена нестабилност. От своя страна това води до пристрастяване и неконтролируемо желание да се гледат филми от този тип. Познати са случаи, при които това налага доста сериозни мерки и дори консултация с психолог и прилагане на медикаментозно лечение.

Тъй като 3D технологията е новост, страничните ефекти не са много добре изучени и предстои тяхното изясняване. Дали 3D технологията няма да се окаже удоволствие, което струва не само пари? 3D технологията вече е доста популярна и всеки сам трябва да реши за себе си, дали да предпочете сигурността или да се впусне в 3D ефектите.