в училищеВ тон с наближаващата учебна година няма как да не обърнем внимание и на интересни моменти свързани с българското образование преди и сега.

Училището безспорно е една институция към която трябва да се отнасяме с уважение и отговорност, но това не я прави лишена от дребни абсурди.

Да започнем с една случка от далечната 1961 година, когато директорката на Втора гимназия „Христо Ботев“ в Димитровград получава анонимно послание. В писмото се съобщавало как славният герой Христо Ботев не е загинал, а е бил пленен от турците и те сега го освобождават. Другарката Златка Ганева трябвало да организира посрещането му на гарата. Тя без много да се замисли или да пресмята годините организира цялото училище, което в 12.09 часа в уречената сряда е строено на перона и очаква Ботев да слезе от влака Истамбул – Белград. Не само учебният процес е оставен на заден план в този ден, но и специално за важния гост е доведен бръснар – бай Станю, ако случайно има нужда от услугите му. Комитета по посрещането е удостоен с присъствието на няколко редови пътници, но Ботев така и не слиза от влака по обективни причини.

За тези, които не са били родени за да си спомнят ще добавим, обичайни соц практики свързани с училището: задължителни за всички униформи, които не са имали видът на съвременните си наследници, рязане на крачолите на дънки, ако дръзнеш да се появиш с тях в учебно заведение, бригади, военно обучение, манифестации по празници, Тимуровски команди, кръжоци, пропаганда вървяща в комплект с образованието и предмети тясно свързани с комунизма, но без никакво приложение в живота, както и много други сходни неща.

За да е пълно сравнението трябва да представим на подобен принцип и ситуацията след 1989 година и началото на прехода.

През 1999 по средата на учебната година в една казанлъшка гимназия трима ученици решават да проверят мащабите на поражение при направата на „миризлива бомба“. Те се зареждат с кубчета мая за хляб и грижливо я поставят във всички тоалетни тип клекало из училището, това стратегически се прави в петък малко преди края на втора смяна. Топлото вече време е на тяхна страна и скоро аромата на подвига започва да се носи из цялото школо, а в понеделник сутрин всички минирани тоалетни са непристъпни. Очакваните резултати от един неучебен ден са надминати и следва преустановяване на часовете за три дни. На персонала на училището и две почистващи фирми им коства доста усилия да овладеят щетите и миризмата. Тримата юнаци са разкрити и изключени за наказание, но едва след като заедно с всички ученици си отучват за времето прекарано в непланирана ваканция.

Неща с които неволно свързваме училището и образованието в наши дни са: пищови и продажба на изпити, ученически бисери, бомбени заплахи с цел бягство от час, повече свободни места в университетите, отколкото кандидати, фалшиви/купени дипломи, непристойно поведение от страна на ученици или учители, неуместни изказвания на образователни министри и други, колкото смешни, толкова и печални факти.

Всяко време само си ражда героите и те приличат изумително много на него. Трудно може да се отсъди кога и кои абсурди са по-големи, но едно е ясно – образованието е необходимо и то оцелява въпреки трудностите на своето време.

Все пак нека отдадем нужното уважение и да си спомняме повече с добро за времето прекарано в класната стая, защото то ни е променило и превърнало в това, което сме сега.

Малко хора помнят как се решава квадратен тричлен или какво е митоза, но всеки може да разкаже свои забавни случки от час, да си спомни кой учител е оставил отпечатък в съзнанието с нещо или да се опре на стар приятел с когото не е губил връзка от трети клас.

Кажете на децата си да ценят времето прекарано в училище, те ще ви се чудят сега, но един ден ще ви разбират много по-добре.