зоопарк за микробиВажната роля, която играят микроорганизмите в живота винаги е била пренебрегвана от хората, вместо да се обърне внимание на това колко значими са те за живота на планетата. Когато чуят за бактерии, хората веднага започват да си мислят за болести, но въпреки това тези организми са изключително важни. Микробите за пръв път са били наблюдавани от Антони ван Льовенхук.

За някои би прозвучало странно но е факт, че съществува специален зоопарк за микроби, който се нарича Микропия и с намира в Амстердам. Тази нестандартна идея хрумва на директора на Кралската зоологическа градина в града – Хайг Балиан. Създаването на необикновената зоологическа градина е струвало 10 000 000 евро и 12 години.

Хайг Балиан казва, че идеята е да съществува зоопарк, в който да се покаже и друга част от природата, която не може да бъде видяна в типичните зоологически градини, микроприродата също заслужава да бъде разгледана. Той казва още, че само в устата на човек има 7000 различни вида микроби.

Зоологическата градина за микроорганизми, която има вид на лаборатория разполага с множество микроскопи и екрани, на които посетителите да наблюдават микробите. Там има и специални 3D микроскопи, които дават възможност да се види как микроорганизмите се размножават. Там е инсталирана и апаратура, която показва какъв брой микроби се обменят мъж и жена, които се целуват и колко микроби има в тялото на човек.