В световната история има няколко кораба, чиято съдба винаги ще бъде любопитна за едни и ще представлява трагедия за други. Именно с някои от тях ще ви запознаем в статията – „Великият изток“, „Титаник“, „Коста Конкордия“.

„Великият изток

Великият Изток
Великият Изток

„Великият изток“ е не просто най-внушителния параход за времето си, той е революционен за периода, в който е бил построен – средата на 1800 година. Човекът, който го е проектирал, е Исамбърд Брунел, британски инженер, който се слави с проектите на много съоръжения, като мостове, тунели и кораби.
Тъй като проектът е много мащабен, голяма част от инвеститорите не желаят да влагат парите си в подобно начинание. Ето защо финансирането на тази велика идея било трудно. Корабът е изграден от метал, затова и той е бил и много тежък. В комбинация с парните котли, необходими за задвижването му, мнозина си мислят, че той изобщо няма да може да плава. Важно е тук да споменем, че „Велият изток“ е бил 5 пъти по-голям от корабите по онова време.

Още в самото начало обаче Брунел среща затруднения при изпълнението на своя грандиозен проект. В корабостроителницата избухва голям пожар, в който изгарят тонове дървен материал, в следствие на което се е наложило да бъде изтеглен заем за нови материали. След това среща трудности при намирането на желязо за кораба. В резултат на всичко това изпълнението на проекта се забавя. След като корабът е готов, за неговото спускане са използвани вериги, задвижвани от хидравлични машини. Някои от тях обаче не издържат и се спукват. Този инцидент взима и жертви.

През януари 1858 година корабът плава за пръв път. Тогава обаче Брунел е напълно парализиран, ето защо той не е на борда му. Само 9 месеца по-късно резервоар убива 5 души от екипажа. Това допълнително уврежда здравето на Брунел и скоро след това той умира. Макар че корабът е с капацитет от 4000 души пасажери, той така и не успява да го запълни. Несъмнено инвестицията не си е заслужавала, но е безспорен фактът,че корабът е бил върховно постижение на инженерната мисъл.

С това обаче не приключва историята на „Великият изток“. Три десетилетия след построяването, корабът е бил разглобен. Именно тогава във вътрешността му са намерени телата на двама души – дете и възрастен. Смята се, че са останали там още при неговия строеж. Мнозина вярват, че именно това е причината за нещастията, които са се случили с кораба – гигант.

„Коста Конкордия“

Изваждането на Коста Конкордия


„Коста Конкордия“ е круизен кораб, построен през 2004 год. Името „Конкордия“ не е подбрано случайно – то олицетворява желанието за „продължаване на хармонията, единството и мира между европейските народи“.

През 2012 год. корабът се удря в скали край бреговете на о-в Джилио, Италия. Практиката на круизните кораби да се приближават към брега, за да поздравяват жителите на острова, е накара и капитана на „Коста Конкордия“ да направи същото. Оказва се обаче, че лайнерът е бил съвсем близо до скалния бряг – само на 150 м. Това води до удар на кораба в скалното дъно. Причина за смъртта на 32-та души, пътували с „Коста Конкордия“ обаче е и друга. Заповедта за напускане на кораба е издадена твърде късно – час след първоначалния удар. Така евакуацията на пасажерите е станала в рамките на 6 часа, което значително е увеличило риска от жертви. От 3229 пътници и 1023 екипаж, които е известно, че са били на борда, 32 умират.

„Титаник“

Титаник
Корабите близнаци: Олимпик в ляво и Титаник в дясно

„Титаник“ е най-големият пътнически параход в света по време на съществуването си.
През април месец 1912 год. „Титаник“ е пуснат във вода и в същия месец потъва. Няколко часа преди да потъне, корабът, смятан за непотопяем, се приближава до голям айсберг. Поради тежката маневреност на кораба и близостта му с айсберга, сблъсъкът е бил неизбежен. Смята се, че айсбергът разпаря десния борд на кораба в продължение на около 100 метра.

Когато водата започва да навлиза в кораба, конструкторът на „Титаник“ предупреждава капитана, че потъването е неизбежно. В близост има друг кораб, а всички са убедени, че това е „Калифорниън“. „Титаник“ изпраща към него радиосигнали и ракети за бедствие, но корабът не отговаря, а загасва светлините и и просто изчезва.

„Титаник“ потъва за малко повече от 2.30 мин. За това време той причинява смъртта на 1500 души. Само 704 оцеляват.

Повече от 50 години по-късно, е установено, че корабът, който се е намирал в близост до „Титаник“, не е бил „Калифорниън“, а „Самсун“ – промишлен кораб, ловувал нелегално тюлени. Тъй като капитанът на „Самсун“ не е разполагал с радиостанция, е помислил, че ракетите са от кораби на бреговата охрана на САЩ. Затова и е изгасил светлините и е изчезнал.

След като през 1986 год. се достига до дълбините на океана и до самия „Титаник“, се установява, че няма 90 метрова пробойна, а само пропуквания в местата на нитовете. Това значи, че бордът се е разпорил по протежение на нитовете, заради налягането при контакт с айсберга. Така е установено, че ако са били използвани по-високовъглеродни нитове, може би корабът е щял да запази своята плавателност.

Била ли е предречена съдбата на „Титаник“?

Възможно ли е Морган Робъртсън – британски журналист и писател – да е предрекъл съдбата на „Титаник“? Когато издал своята книга „Futility“ ( „Напразно“, „Безсмислено“), 14 години преди потъването на „Титаник“, тя останала незабелязана от обществото. В нея той разказвал за трагичната съдба на луксозният лайнер „Титан“, който по време на своето плаване от Англия за Америка се сблъскал с айсберг и потънал. На борда му не е имало достатъчно спасителни лодки и така много от всичките 2000 пътници намерили смъртта си в ледените води на океана.

14 години по-късно романът му предизвиква сензация. Дали всичко това е било просто съвпадение, и до днес остава загадка.