Може да е клише да ги наричаме „най-добрият приятел на човека”, но няма по-подходящо описание на отношенията ни с тези прекрасни създания. Умни, лоялни, забавни, грижовни и игриви, кучетата са верни спътници на човек от незапомнени времена.

А знаете ли, че лоялността на кучето към стопанина си може да достигне огромни нива. Специалисти от зоо портал Бау Бау напомнят, че има породи кучета, които са удивително верни на собствениците си въпреки респектиращия си вид.

Колко още „Най” има, когато става дума за кучетата, които от векове са най-добрият приятел на хората? Ето че събрахме за вас същественото от известния портал за животни относно 3 от най-удивителните и опасни породи кучета в света и кое точно ги отличава от останалите. Ако искате да се грижите за такъв представител на четириногите, трябва да имате представа за темперамента му, какво е характерно за него и какво го прави уникален.

Доберман пинчер

zooportal-bau-bau-doberman-pincher-opasni-porodi-kucheta

Отличителна особеност: спада към една от най-опасните породи кучета в света.

С тяхната височина и компактно телосложение, тъмен цвят  на козината и бдително изправени уши е лесно да се види защо се причисляват към тази категория. Статия в известен зоопортал разказва, че породата произхожда от Германия.

Като цяло, когато е опитомено, това куче е много лоялно, притежава завидна природна интелигентност и винаги е нащрек. То е вярно на стопанина си, но може да бъде агресивно към непознати. Често се случва и да влиза в съперничество с други кучета.

Това, което е специфично относно грижите за представителите на породата е, когато собствениците нямат ясна представа как да ги отглеждат и ги подлагат на насилие или пък не им отделят достатъчно време. Ако това се случи, кучето ще има деструктивно, доминиращо поведение и ще бъде изключително агресивно.

Немска овчарка

zooportal-bau-bau-nemska-ovcharka-opasni-porodi-kuchetaОтличителна особеност: спада към една от най-опасните породи кучета в света.

Това е още една немска порода, но за разлика от добермана, немската овчарка не изглежда толкова заплашително – има средно дълга козина и по-меко излъчване. От  известен български портал за животни споделят, че представителите на породата са изключително интелигентни, послушни и силни. Вероятно поради тази причина често присъстват в екипите на полицията и военните като кучета – пазачи.

Това, което прави немската овчарка особено опасна, е агресията й към по-малки породи кучета.

Ротвайлерrotvailer-top-3-nai-opasnite-porodi-kucheta-v-sveta-predstaveni-ot-balgarski-zooportal

Отличителна особеност: едно от най-опасните кучета в света.

Знаете ли, че той е известен и като куче – касапин? Ротвайлерът се нарежда на трето място в списъка ни с най-опасни кучета. Енергичен, интелигентен и издържлив, той респектира от раз.

Това, което прави Ротвайлера опасен, както и всяко друго куче, са насилието и лошите грижи. Според експертите в известен зоопортал, ако представителите на породата не се обучават правилно още от ранна възраст, то в последствие могат да се окажат опасни и агресивни за околните. В допълнение, Ротвайлерите проявяват агресия към други кучета от техния пол.

Не случайно специалистите съветват притежателите на кучета да дресират правилно домашните си любимци, да ги социализират и да им обръщат повече внимание. Тогава, дори и да имате представител на гореизброените опасни породи, можете да възпитате животното подобаващо и то няма да ви създава проблеми.