Както по Света има Супер столетници сред хората, така и при животните има уникални видове, преминаващи преградата на понятието за дълголетие. Размишлявайки по въпроса навярно в главата ви изникват екземпляри, като Слона и Костенурката, но те далеч не са единствените сред събратята си с голяма продължителност на живота.

Въпреки суровите условия на живот, за животните, природата ги е дарила с уникални методи за оцеляване и развитие. Ако ви е интересно да разберете, кои са 10-те най-дълго живеещи животински вида, то прочетете тази статия!

1. Безсмъртната Медуза

Kой да предположи, че медузата може да бъде безсмъртна?

Безсмъртната медуза
Безсмъртната медуза

Сред най-дълго живеещите животни, това мекотело държи първенството по дълголетие. Всъщност този вид медуза е безсмъртна, както гласи и наименованието ѝ. Мекотелото може съвсем спокойно от зрял екземпляр да се върне отново към невръстно бебе медуза. Процесът се нарича транс-разграничаване и представлява сорт безсмъртие, едни клетки се трансформират в други. Медузата се трансформира в нещо, като напомнящо петно образувание, а то се развива в колония от полипи. Това е първата фаза от стадия на развитие на медузите. Колонията от полипи по пътя на безполовото размножаване, генерира стотици хиляди подобни генетически медузи. Те донякъде са перфектни копия на оригинала, от който започват. Така цикълът е безкраен, а медузата безсмъртна!

2. Антарктическа Гъба

Тази гъба обитава Антарктическия океан и е неподвижна!

Антарктическа гъба
Антарктическа гъба

Дали поради екстремно ниските температури на океана или заради генотипа си, гъбата има екстремно бавен растеж. Най-старите екземпляри от вида са определени на над 1550 години. Дълъг период на живот за една неподвижна и то гъба. Затова и тя се нарежда на 2-ро място сред най-дълго живеещите животни по Света.

3. Океанските Миди

След като установихме безсмъртието на медузите, то нека кажем, че океанските миди могат да живеят повече от 400 години. Учени изследователи на океанската флора и фауна, събиращи видове миди за изследвания калкулират живота на повечето видове на над 400 години. Тези океански създания показват изключително дълголетие и затова са сред най-дълго живеещите животни на Планетата. Мидата „Минг“ е намерена през 2006 година при изследователска експедиция и възрастта ѝ е определена на 507 години. Учените смятат, че може би този екземпляр би могъл да живее и повече ако е бил оставен да се развива сред дивата си среда! Доста дълъг живот за една мида…

4. Рибите „Кои“

Този вид риби – шаран, характерни за Япония и много атрактивни заради пъстротата си, обикновено имат продължителност на живота от 25 до 30 години.

Японски риби Кои
Японски риби Кои

Тук ще се запитаме какви дълголетници са това? Ами науката и изследователите са записали случай, в които рибите живеят от 100 до 200 години. Най-известния такъв случай е с рибата „Ханако“. Тази риба умира през далечната 1977, но прави революция сред изследванията. Проучване на пръстените на хрилете ѝ показва, че рибата е живяла 226 години. Доста повече от стандартните 30 години живот, които и се отреждат. Всъщност този „Кои“ е бил по-стар и от Съединените Американски Щати, уникално нали!

5. Гигантската Костенурка на Галапагос

Ами, какво да кажем стигнахме и до костенурките.

Гигантската Костенурка на Галапагос
Гигантската Костенурка на Галапагос

Гигантската Костенурка на Галапагос е най-големия екземляр сред вида си. Тя може спокойно да живее над 100 години, като най-стария вид, записан до момента е живял добре сложените 152 години. Най-дълго живеещите животни няма как да минат без присъствието на костенурките. „Самотния Джорч“ е най-известната костенурка от Галапагос. Той е бил само на невръстните 100 години, когато са го определили като млад екземпляр. Костенурката е била нещо като посланик за островите, извън обсега на Еквадор и уникалната флора и фауна на Галапагос, не случайно вдъхновява Чарлс Дарвин за теорията му на Еволюцията.

6. Гренландска Акула

Акулите са прословути с инстинкта си на убиец, но този вид разчупва леда и безмилостната им слава донякъде, като ни представя акулите сред дълголетниците.

Гренландска Акула
Гренландска Акула

Гренландската Акула живее доста по на Север, отколкото всеки вид акула може да живее. Повечето изследователи определят границата на възрастта ѝ някъде към 200 години. И още нещо, тази акула има възможно най-токсичното месо сред всички останали своя събратя! Така че не се препоръчва за ядене. Може и затова да е сред най-дълго живеещите животни по Света.

7. Полярен Кит

Не е случайно, че китовете са дълголетници. Те са кралете на океана и средната продължителност на живота им стига най-малко до 200 години. Тайната на дълголетието на тези гиганти се крие в температурата на телата им. Твърде ниската температура на телата на бозайниците ги запазва толкова дълго сред живите същества. Колкото по-ниска телесна температура имат, толкова по-дълго живеят. Не случайно живеят и в едни от най-студените океани по Света. Там малко живи организми биха оцелели така добре и то над 200 години!

8. Дългопера Змиорка

Тази Змиорка се нарежда сред най-дълго живеещите животни, защото екземпляр от вида е определен на 106 години. Полу-влечуго, полу-риба змиорката живее обикновено около 60 години, но тази точно срещаща се на територията на Австралия и Нова Зеландия, расте много бавно, само с по 1 до 2 сантиметра годишно! По-скоро старее едвам-едвам и затова достига и до над 100 годишна възраст.

9. Африкански Слон

Най-голямото оцеляло земно животно е Слонът. Жизненият му цикъл обикновено достига до 70 години. Бозайникът е на изчезване, въпреки голямата си популация. Изследване на учени от Зимбабве, обявява че женските Африкански Слонове остават потентни до своята преклонна възраст и смъртта си.

10. Папагал „Ара“

Арата е папагал характерен за Южна Африка.

Папагал Ара
Папагал Ара

Той обитава тамошните Савани и Мангрови дъждовни гори. Тези папагали достигат преклонната възраст за вида си от 80 години, въпреки че жизненият им цикъл е определен на 30 до 35 години. За огромно съжаление този вид е силно застрашен от изчезване. В дивото са останали само няколкостотин екземпляра!