В историята има много нелепи инциденти, само в един от в които понякога жертвите са хиляди. Най-страшни са обаче онези, при които загиват много хора в следствие на грешките на другите. Такива често са самолетните катастрофи. В тази статия сме подбрали някои от катастрофите на пътнически самолети, които обаче са били свалени съвсем умишлено. Оказва се, че много често причината е била навлизане в чуждо въздушно пространство. Или поне в част от случаите именно това е предтекстът…

1954 година
През 1954 год. пътнически самолет на път за Хонг Конг е свален от китайската Народна освободителна армия край бреговете на о-в Хайнан. Десетима души загиват.

По време на полета на самолета, само на 31 минути от Хонг Конг, се появяват два самолета на китайската Народна освободителна армия. Те откриват огън по него. В резултат на това два от двигателите биват запалени. Самолетът започва да губи височина. Главният пилот се опитва да направи всичко по силите си, за да предпази самолета от куршумите. След като осъзнава обаче, че губи контрол над машината, той решава да извърши аварийно кацане във водата. Девет от пътниците са били убити при нападението и принудителното кацане, но други девет успяват да оцелеят. Заедно с тях и главният пилот, както и вторият.

След като успели да се измъкнат от самолета, се е наложило да бъдат много предпазливи в първите минути след катастрофата, за да не бъдат нападнати отново. Нападателите обаче не се върнали повече.
Причинata за атаката? Посланикът на Америка в Тайланд е трябвало да пътува на борда на този самолет същата седмица. Дали обаче това е била причината? Китайската република заявила, че самолетът е бил помислен за военен самолет, който е щял да нахлуе във военната база, намираща се на о-в Хайнан. Китайското правителство признало отговорността за инцидента и изплатило компенсации на жертвите.

1955 година

останки от сваления на българска територия самолет
Останки от сваления на българска територия самолет

През 1955 год. българските пилоти свалят пътнически самолет на Израел. Загиват 57 души.
През 1955 год. пътнически самолет, летящ от Ню Йорк, през Лондон и Истанбул до Тел Авив се отклонява от своя маршрут и навлиза в българското въздушно пространство. Прелетява над Южна България (Радомир, Дупница). По това време обаче въздушното пространство на България е отворено само за самолети от СССР. Ето защо се смята, че българските пилоти са действали напълно професионално и са направили това, което е било нужно за националната сигурност.

Когато пътническият самолет е прихванат, му е отправено предупреждение да кацне. Пилотът го пренебрегва. Българските пилоти решават, че е товарен и го свалят. Всичките 57 души умират. На мястото на инцидента е намерено сребро на зърна. Смята се, че то е контрабандно и именно това е била причината пилотът на израелския самолет да не се подчини на заповедта за кацане. Под международен натиск българското правителството заявява, че е действало прибързано. В резултат на това България изплаща големи обезщетения на семействата на загиналите.

1973 година
През 1973 г. либийски самолет се разбива в Синайската пустиня. Той се отклонява от своя маршрут заради грешка в навигацията. Така попада във въздушното пространство на Израел.
Самолетът се движи по направление Триполи – Бенгази – Кайро. След кацане в Бенгази, самолетът продължава с 113 души на борда.
Т
ой попадa в голяма пясъчна буря, която става причината за пилотската грешка в навигацията. Притиснат от атмосферните условия, самолетът се движи над Суетския канал. Синайският полуостров, намиращ се в близост до Суетския канал, е бил окупиран от Израел. Ето защо и отбранителните сили на Израел са в повишена готовност. След като пътническият самолет нaвлиза в пространството над Синай, веднага е прихванат от бойни самолети. Макар че пилотите на израелските самолети се опитват да установят контакт с екипажа на пътническия самолет (дори последват предупредителни изстрели), пилотът обръща самолета на запад, а това бива изтълкувано като опит за бягство.
Следва стрелба от страна на бойните самолети. Пилотът на пътническия самолет се опитва да се приземи в район с пясъчни дюни, но самолетът се разбива. Загиват почти всички пътници. Само петима остават живи.

1983 година
През 1983 год. самолет на южнокорейска компания е свален близо до о-в Сахалин, тъй като навлиза във въздушното пространство на СССР. Всичките 269 пътници, както и целият екипаж, загиват. Това е една от версиите, с която обаче не всички са съгласни…
„Боингът“ започва своя полет с първоначално отклонение. В един момент във въздуха се намира и американски разузнавач, който се сближава с „Боинга“. Всичко това е забелязано от руснаците. Сближават се дотолкова, че на радарите се сливат. Именно в този момент руската противовъздушна отбрана обърква самолетите. Когато „Боингът“ се насочва към о-в Сахалин, срещу самолета излитат два съветски изтребителя. Нееднократно самолетът получава сигнали, че е нарушител, но реакция от негова страна не следва.

По-късно един от пилотите – подполковник Осипович – открива предупредителен огън. Отново няма реакция. В този момент „Боингът“ започва да намалява скоростта, а това се възприема като опит да се измъкне. Осипович изстрелва две ракети. Те засягат опашката, крилото и един от двигателите. Вследствие на това самолетът се разбива в океана.

Такава е едната версия. Другата обаче напълно й противоречи. Френският експерт Мишел Брюн прочува случая около 10 години. Според него тази версия е измислена от САЩ. Брюн привежда множество доказателства, опровергаващи я. Той смята, че в нощта, в която се твърди, че е свален самолетът, е извършена провокация на СССР, която води до свалянето на поне 9 самолета. Пътническият обаче не е един от тях. Според Брюн той е свален много по-далеч от съветската територия – над Япония и то не от въздушните сили на Русия. Липсата на тела във водата, където се предполага, че се е разбил самолетът, го навежда на тази теория.