1986 година
През 1986 год. самолет на авиолиниите на Судан е свален от бунтовническата суданска Народна освободителна армия.
По това време са извършвани са редовни вътрешни полети в Судан. На 16 август един от самолетите, извършващи тези полети, бил свален от бунтовническата суданска Народна освободителна армия. Всички 65 души, намиращи се на борда, загиват.
Предистория
По време на гражданската война в Судан членовете на бунтовническата армия обявили, че ще свалят всички неупълномощени военни или граждански самолети, тъй като твърдели, че правителството ги използвало за войници и оръжия. Именно поради тази причина става инцидентът с този самолет.

1988 година
През 1988 г. самолет на Иран, летящ към Дубай, е свален в района на Персийския залив от ракети на Военноморските сили на САЩ. Всичките 290 пътници загиват, както и екипажът.
Сред пътниците е имало 66 деца. Когато крайцерът изстрелва ракетата, която удря самолета, се намира на територията на Иран. Макар че правителството на САЩ заявява, че самолетът е бил погрешно идентифициран, иранското правителство отказва да приеме това изявление. Според него американците съзнателно свалят именно този самолет.
Причините за инцидента са комплексни. Една от тях се смята, че е липсата на адекватна комуникация между двете страни. Друга обаче може да бъде, че точно година по-рано иракски самолет атакува американска фрегата и убива 37 членове на екипажа.
Макар че правителството на САЩ изплаща компенсации на семействата на загиналите, то отказва да признае вината си.

1993 година
През 1993 год. три пътнически самолета, принадлежащи на Грузия, са свалени в Сухуми, Абхазия, Грузия. Първият е свален на 21.09. от ракета по време на кацане. Вторият е свален един ден по-късно. А третият е унищожен на земята, докато пътниците са се качвали. Всички те са унищожени от абхазки бунтовници, като общият брой на жертвите е 136 души.

1998 година
През 1998 год., на 29 септември, самолетът Lionair Flight 602 се разбива край северозападния бряг на Шри Ланка. След като пилотът докладва за налягането, самолетът изчезва от екраните на радарите. Докалдите показват, че самолетът е свален от Тигрите за освобождение на Тамил Илам. Всички пътници – 48, както екипажът, намират смъртта си в катастрофата.
Целият екипаж на самолета се е състоял от беларуски граждани. Самолетът изчезва точно 10 минути след излитане от летището в Джафна.
Смята се, че предупреждение за инцидента е било получено месец по-рано. В писмото, получено от „Административно обслужване на Тамил Илам“ се казвало, че ако авиокомпанията не обърне внимание на предупреждението, ще бъде нападната след 14 септември. Авиокомпанията отхвърля предупреждението, като смята, че е изпратено от бизнес конкурент. В последствие се разбира че компанията сама се е опитвала да провери автентичността на писмото, но не успяла.

2001 година
През 2001 год. руски самолет се разбива в Черно море. Всички пътници загиват. Макар че има съмнения за терористични атаки, се оказва, че украинска ракета удря самолета.
През 2001 год. самолет на Русия, летящ от Тел Авив до Новосибирск, е свален и се е разбил в Черно море. Въпреки подозрението за терористично нападение, се оказва, че е бил ударен от ракета, изстреляна по време на украинско военно учение. Всичките 66 пътници, и 12 души екипаж, загиват. Президентът на Украйна Леонид Кучма изразява своите съболезнования на близките на жертвите, а украинското правителство изплаща по 200 000 долара на семейството на всеки пътник, който е загинал в катастрофата. Общо компенсация възлиза на 15 милиона долара.

2007 година
През 2007 год. самолет, управляван от военновъздушните сили на САЩ, се разбива в Ирак при опит за кацане. Въпреки лошото време, свидетели твърдят, че самолетът е свален от ракета. 34 от 35 пътници са загиват.
Смята се, че пилотът се е опитал да приземи самолета преди инцидента, но поради лошите метеорологични условия не е успял. Един очевидец обаче разказва, че е видял ракета да удря самолета, докато той самият се е намирал само на 300-400 метра от мястото, на което самолетът се е разбил. Според него е имало и други очевидци.

2014 година

Останки от сваления край Донецк самолет
Останки от сваления край Донецк самолет от руска ракета

През 2014 год. самолет, летящ от Амстердам до Куала Лумпур на Малоазийските въздушни сили е ударен от руска ракета близо до Донецк, Украйна. Всички 283 пътници и 15 екипажа загиват, сред които са 80 деца.

Прелитайки над Украйна, „Боингът“ се изгубва от радарите на авиодиспечерите. След това останките от него са открити на територията на Украйна, близо до границата с Русия. Именно в този район има военни конфликти между двете страни. След катастрофата държавите взаимно се обвиняват за нея. Макар че първоначално проруските бунтовници не позволяват да се изземат черните кутии на самолетите, след няколко дни скланят. Според САЩ самолетът е свален от проруски формирования. Според Германия – от проруски сепаратисти.

Първа част на статията може да прочетете тук.