Супер Столетниците! Представяте ли си да живеете до 100 години, а какво остава да живеете до над 100? Е, дали ни се вярва или не има хора, които не само живеят до тази колосална на пръв поглед възраст, но и са живели добре. В днешно време продължителността на живота варира, но максимума й не надвишава 70-80 години в глобален мащаб. И нищо чудно ежедневието ни е пълно със стрес, вредни влияния и губи истинския си смисъл. Къде се крие ключа на разковничето към дълголетието, могат само супер столетниците да ни кажат. Ще спрем вниманието ви на две групи столетници, тези по Света и Българските такива.

Мисао Окава

Най-възрастните Хора по Света!
До миналата година рекорда за най-възрастни живи хора беше определен на добре сложените 116 години. Но за 2016 границата падна с една година и най-възрастната жена в Света въобще, до момента е госпожа Ема Морано, на 115 от Италия. Като цяло най-много хора над 100 години живеят в Япония и САЩ. В Европа класацията за дълголетници се води от Италия и Испания. Всички хора, които ще ви представим са родени в далечната 1800 година и са преминали, през потъването на Титаник, Световните Войни, стъпването в Космоса и какво или още не! За съжаление не всички вече са сред живите. Ето ги и Тях:
Мисао Окава, 116 Япония – Родена през 1898 и починала миналата година, госпожа Окава става най-възрастния човек в Света, след смъртта на друг Японски Супер Столетник – Джироемон Кимура. На 116-я си рожден ден миналата година супер столетницата споделя пред Дейли Телеграф, своята тайна за дълголетие – „Яжте и спете, научете се да си почивате и ще живеете дълги години“. Окава ни съветва да спим поне 8 часа през нощта, което звучи доста мъдро.
Гертруд Уейвър, 116 САЩ – До миналата година преди да почине, Уейвър беше най-възрастната жена в Америка. Родом от щата Арканзас тя празнува 116 си рожден ден на 4-ти Юли 2015. Нейната тайна за дълголетие е вярата. Именно тя според нея, я е съхранила толкова дълго време. Още един съвет, които ни оставя Гертруд е способността, да не се тревожим за нищо. Комбинацията от двете и помага да достигне заветните 116 години.
Ема Морано –Мартинуци, 115 Италия – Родена през Ноември 1899, на края на века Морано до момента е най-възрастния човек в Света.

Ема Морано
Ема Морано

Ема е последния жив човек, роден през 1800 година. Госпожа Морано има уникална диета, която спазва. Откакто е била на 20 години, тя всеки ден изяжда по едно сурово и по едно сварено яйце. Твърди, че лекар я е посъветвал така. Освен диетата си тя спазва и правилото за лека вечеря. Всяка вечер супер столетницата пие само чаша мляко. На фона на тези две правила се появява и трето, казано с поговорка то гласи „Рано пиле, Рано Пее“. Морано си ляга всяка вечер най-късно в 7 и става сутрин, малко преди 6. Е, ако искате да живеете най-малко до 116, пробвайте съветите на госпожа Морано.

Супер Столетниците са хора, които имат какво да ни кажат и трябва да се поучим от опитът им.

Нека сега надникнем в малка България и видим има ли такива хора у нас!
Дълголетниците на България.
Ако предложим малко статистика на вниманието ви, то България се нарежда на 3 място по брой дълголетници в Европа. Изпреварват ни страни, като Франция и Швейцария. Но рязко застаряващата ни нация, няма нищо общо с дълголетието. Като цяло продължителността на живота у нас е средно около 75 години. Най-много столетници в България откриваме в планинските райони – между 250-300 души на 1 милион жители. А дали откриваме въобще друго население там е друга тема. В градовете границата рязко пада и хората достигащо до 100 години са около 100 души ма 1милион жители. В Родопите има най-много столетници у нас, дори и те да не са супер столетници. Село Мраченик, Карловско се слави с най-много на брой хора над заветната 100 годишна възраст.

Ето и няколко Български столетници:
Баба Матена, село Ламбух Ивайловградско, 104 години – рецептата на тази жена за дълголетие е труд.

Баба Матена
Баба Матена

Навярно смирението, положителното отношение към живота и труда са тези, които са запазили хората по селата, толкова дълго време. Освен това те отглеждат сами продуктите, с които се хранят, така че живота им е съвсем друг. Овчето мляко, което в района се добива от планински овце е една от тайните за дълголетие на баба Матена.

Нона Тодорелова, село Петрич Златишко, 100 години – рецептата на баба Нона за дълголетие е здраве, движение, добър режим на хранене и сън и най-вече спокойствие. Жената се радва на много внуци и правнуци. През дългия си живот е работила много, както всички дълголетници, сама си е отглеждала продуктите за храна и е дишала чистия планински въздух.

Баба Анастасия, 101 години Свиленград; баба Величка, 103 години Добрич и още много български столетници, макар и не супер столетници има в страната. Всички те са живели един по различен живот от нашия, яли са по-добра храна макар и оскъдна и са дишали по-чист въздух. Българските столетници са едно по-друго поколение на добрата самооценка, вярата, спокойствието и отдаването на труда.

Може би, тайната на дълголетието е самото дълголетие, като нещо естествено и постижимо. Но вероятно напредналите технологии ще ни предложат един различен и много по друг вариант на дълголетие! Само времето ще покаже…