Сух сняг вали на Марс

Сух сняг на Марс - снимкаАмерикански учени получиха доказателства, че на Марс вали “сух сняг”. Те са използвали данни, събрани от орбиталния апарат Марс Орбитър (MRO). Те доказват, че на червената планета е имало валежи от замръзнал въглероден двуокис – т.нар. “сух лед”.

“Това са първите ясни доказателства, които сочат към съществуването на Марс на облаци от въглероден двуокис. Ние категорично установихме, че тези облаци се състоят само от CO2 и са достатъчно плътни, за да вали от тях сняг”, каза водещият изследването Пол Хейн от Калифорнийския технологичен институт, цитиран в изявление на НАСА.

Групата учени са открили по-рано т.нар. “студени петна” на Марс – райони с необичайно ниска яркост в инфрачервената област на излъчването.

Данните от апаратурата за изучаване на климата на Марс (Mars Climate Sounder) на борда на MRO разкриват, че над студените места има облаци от въглероден двуокис, а на повърхността на планетата в тези области има слана, пише БГНЕС.

“Открихме, че облаците и повърхностните отлагания играят значителна роля за понижаване на инфрачервеното излъчване , а гранулираните отлагания на повърхността вероятно са възникнали в резултат на снеговалеж”, се казва в статията, публикувана в списанието за геофизични изследвания “Джърнъл ъф геофизикъл ризърч”.

Сняг от въглероден двуокис на Марс е бил регистриран над южната полярна шапка в периода 2006-2007 г., по време на зимния сезон в южното полукълбо. Учените са открили големи облаци от въглероден двуокис с размери около 500 километра над полярните региони, както и малки краткотрайни облаци на 70 и 80 градусовите ширини.

Наличието на въглероден двуокис в полярния лед на Марс е установено преди около десет години. Преди няколко години сондата “Феникс” регистрира и “нормален” сняг от обикновена вода на Марс.

Източник:standartnews.com