Средновековната крепост Баба Вида

Баба Вида, наричана още Бабини Видини кукли, е единственият замък на територията на България, успял да се съхрани през вековете и да достигне до нас изцяло съхранен. През една много голяма част от историята на България той е имал важна функция – бил е най-значимото укрепление в тази част на страната.

Баба Вида е разположена на р.Дунав при гр.Видин. Състои се от 4 кули и 2 основни стени (в 2 концентрични четириъгълника). Около нея има ров, който в миналото се е пълнел с вода от р.Дунав, а над рова е имало подвижен мост, водещ към входа на крепостта.

Baba_Vida_E15

От къде идва интересното име на крепостта? Различните народни легенди говорят за него…Според една от тях, тук е живял силен владетел със своите синове и дъщери. Дъщерите му се казвали Кула и Вида. А синовете носели имената Гъмзо и Коста. Тъй като децата му не се разбирали помежду си, всеки поел по своя път и основал свой собствен град: Гъмзиград, Костолец, Кула и Видин. А друга легенда разказва, че тук живеели двете сестри Кула и Вида. Всички мъже искали за жена Вида, тъй като тя била много красива. Но тя никого не пожелавала. Кула постоянно я съветвала да се избере жених, но Вида не желаела да слуша съветите й. за да не се скaрат, решили, че е по-добре да се разделят. Вида останала да живее в своя роден дом, а Кула основала град Кула. По време на турското нашествие вече Вида била възрастна и самотна жена, тъй като никога не се омъжила. Когато разбрала, че турците наближават града, тя наредила да се изградят кули,които да служат за укритие на населението. И до днес те носят името Бабини Видини кукли.

Същинската крепост е започнала да се строи през 10 век и е изградена върху основите на римската крепост Бобония. Установено е, че е имало няколко различни етапа на строежи през вековете.

Макар че с течение на времето крепостта е била надграждана, дори и в ранния си етап е била много добре укрепена. Когато император Василий II нападнал Видин, той го превзел едва след 8 месеца. Граничната област – между р. Дунав и р. Тимок, винаги е била под ръководство на полузависими владетели. Нееднократно унгарци са нахлували на тази територия и са превземали крепостта. През XIV век крепостта Баба Вида била резиденция на владетелите на феодалното Видинско княжество – Ростислав Михайлович, Яков Светослав и княз Шишман. Но най-голямото разширение добива крепостта по време на цар Иван Срацимир, който е управлявал Видинското царство през втората половина на XIV в. През този период са извършени много строежи, изградени са допълнителни кули, както и главната кула на крепостта. От тогава до днес видът на крепостта не се е променял драстично.

По време на османското нашествие крепостта е играела важна роля в отбраната на града. В края на 17 и началото на 18 век тя е превърната във вътрешно укрепление. Предполага се, че част от строежите по нея са дело на австрийци, които за кратко завладели Видин през 17 век.

Baba_Vida_Inside_Dinev

През вековете тук са протичали различни строителни процеси. Но към края на 18 век тя изгубила своята отбранителна функция и постепенно започнала да се използва като затвор и склад за оръжия. В две от помещенията стените са покрити с рабоши – черти и знаци – чрез тях затворниците отброявали времето, което им оставало.

В момента крепостта е възстановена до нейното естествено състояние. Две от кулите са отворени за посещение. Тук има и обособен музей, в който се съхраняват находки от вековната история на Баба Вида. Освен това, тъй като за известно време тя е била затвор, тук могат да бъдат видени уреди за изтезания, както и експонати на топове и бесило.