Шведските изобретения са добре известни не само в България, но и по света. Едва ли има човек, който да не е чувал за шведската маса, шведската стена, все по-популярната напоследък шведска горчивка. Но как всички тези неща са достигнали до нас? Предстои да разберете…

Шведска горчивка

Шведската горчивка, наричана още тинктура, е традиционна билкова отвара, датираща от 15 век Смята се, че тя е съществувала от векове, но едва през 18 век е преоткрита от шведски медици.
В последствие тя е популяризирана от Мария Требер, австралийска билкарка. Твърди се, че шведската горчивка лекува много и разнообразни заболявания и помага на храносмилането. Има малко научни доказателства за тези твърдения, но въпреки това съществуват много хора, оздравели благодарение на вълшебната отвара.

В днешно време най-често тя се приготвя от сухи билки. Съществуват обаче всякакви вариации на шведската горчивка, включително и с добавен алкохол.

шведски огън

Шведски огън

В английския език той носи същото наименование, но там е известен още и с други подобни имена. Но все за един и същи огън става въпрос.

Той е уникален защото се състои само от един дънер. Дънерът се разрязва (обикновено само част от него, но в други варианти може да бъде разрязан и изцяло) и след това се поставя изправен (трябва да бъде изрязан равномерно и да бъде поставен на равна повърхност за стабилност). Първоначалните изрезки от него служат за разпалване. А самият огън се самоподдържа. Отгоре може да се постави някакъв съд за готвене. Високото положение на дънера може да служи като по-добър сигнален огън в някои случай, отколкото базирания на земята огън.

Шведска стомана

Швеция е известна с високото качество на желязна руда, както и с продукцията на желязо, последвано от стомана, което датира от 13 век. Тази дълга традиция е довела до репутацията, която шведите се опитват да запазят чрез висок контрол на качеството. Стоманата има съдържа различни примеси. Някои от тях я правят подходяща за създаване на ножове и бръсначи. Само стоманата, изработена от шведска руда, съдържа правилните пропорции.

Шведска стена

Шведската стена е добре позната на всеки един от нас. И макар че няма ученик, който да не я виждал (защото едва ли са много онези, които в действителност я използват), рядко някой си задава въпроса защо се нарича шведска. Шведска, защо е измислена от един швед – Пер Линг. Той я изобретил специално за своите нужди, тъй като имал артрит. По времето, когато Наполеон окупирал Швеция, кралят наредил на Линг да направи институт, в който младежите да могат да тренират на закрито. Така освен шведската стена Линг създал и трамплина. Оттам шведската стена се разпростряла във физкултурните салони по света. Ето защо е известна и с името си шведска стена.

Шведска маса

Шведската маса е „създадена“ още през 14 век. Още тогава хората от висшата класа в Швеция няколко часа преди да седнат на вечеря, се събирали около една голяма маса с напитки и ордьоври. Оригиналното име на масата е сморгасборд и означава буквално масата с намазаните сандвичи. Тъй като шведската маса била достатъчно богата и храната изобилствала, постепенно отпаднала необходимостта от вечеря.

На олимпийските игри в началото на 20 век и светът разбрал за съществуването на шведската маса. Тогава в хотелите не се сервирали специални обяди и вечери, а имало такива маси. Оттогава започнали да се използват по света.

Шведска тройка

Шведската тройка представлява секс с трима души, като най-често са двама мъже и една жена. Да, но това е съвременната ни представа за шведската тройка. А тя е изменена под влияние на времето…
През 1775 г. кралят на Швеция по това време – Густав III наел граф, който бил много по-възрастен от него, за да му помогне със сексуалния акт със съпругата му, тъй като не можели да заченат наследник. Графът бил опитен в това отношение и в действителност помогнал. По време на акта обаче той докосвал всеки от двамата. Разбрало се за случая и мълвата бързо излязла от рамките на двора и се разпространила из цяла Европа с името шведска тройка. Макар да звучи нереалистично, това е самата истина.

Шведските крале

Шведските крале е български филм и макар да не е така добре познат на повечето от зрителите, той е истинска класика. Филмът разказва за желанията и мечтите на българите от времето на социализма, когато всеки един човек е копнеел по богатството и привилегиите на хората от развитите страни.

След като група мъже от Кремиковци са успели да натрупан малко средства и да се почувстват финансово стабилни, главния герой заминава на море, настанява се в луксозен хотел и решава да поживее малко като „шведските крале“. Неговите очаквания обаче се разминават с действителността. Светът не е такъв, какъвто си го е представял. Често той изпада в комични ситуации, макар и да се стреми да се държи „на ниво“. И постепенно разбира, че всичко е около него е лъскаво, но измамно; че радостите го чакат при колегите му в работата, където е и неговият живот.