69849651.QpQE8c2I.220803IcaOasisLagoadeHuacachinaCanoaВсеки знае какво е оазис – малко място в пустинята, където има вода и растителност. То обикновено се явява спасителна среда за обитание на животни и дори хора, в случай че става въпрос за по-голяма площ. Местоположението на оазисите е важно за търговските и транспортни маршрути в пустините. Там керваните се отбиват, за да сипят вода, да отпочинат на сянка и да се снабдят с храна.

Оазисите обикновено са формирани, благодарение на подземни реки и водоносни слоеве. Водата по принцип блика на повърхността заради естествено налягане или е изведена чрез кладенци. Хората, живеещи в оазисите, обикновено следят за състоянието на водоизточниците, поддържат земята, растителността, за да останат оазисите едно истинско райско място насред пустошта.

Има няколко най-красиви оазиси в света, в които може би бихте пожелали не просто да се отбиете, а дори да останете да живеете. Ще ви разкажем за тях…

 

Huacachina 

Хуакачина се намира в Югозападно Перу. Селището е построено около естествено езеро, разположено в крайните части на пустинята. Заобиколено е от огромни пясъчни дюни, които го карат да изглежда като райско кътче сред пустошта. Мястото е наричано още „Оазисът на Америка“. Това обаче не е просто оазис, а по-скоро курортно място, където идват да отдъхват жителите на близкия град, както и туристи от всички краища на света. Мнозина от тях са почитатели на нестандартен тип спортове върху пясък.

Erg Awbari 

Езерото Umm Al-Maa (в превод „майка на водата“), което може да видите тук, е едно от най-големите езера, разположени в оазис. То се намира в пределите на пясъчните дюни Ubari Sand Sea в либийската част на Сахара. Наблизо са разположени още 16 езера. Някои от тях от време на време изчезват, но други съществуват постоянно.

 

Maranhao 

Изключително странно място, като огромна локва на средата на пустинята. Това езеро се намира в националния парк Lençóis Maranhenses National Park, Maranhao, Бразилия. То се състои от прясна вода, озовала се тук след продължителни валежи, траещи шест месеца в годината. През останалият период от време водата в Maranhao започва се изпарява.

 

Crescent Lake 

Чудесно място с вода и зеленина, разположено в пустинята Гоби. Намира се на приблизително 6 километра от град Dunhuang в Китай. Водата на този малък оазис се използва предимно от местни жители и фермери.

Chebika 

Този оазис се намира в Тунис. Представлява толкова райско и пълно с красива растителност място, че е трудно да се повярва как наоколо има само пустиня. Това е и един от оазисите с най-обширна територия в света. Водопади, палми, причудливи камъни – всичко това ще ви плени завинаги. Интересен е и фактът, че тук са снимани сцени от „Междузвездни войни“.

 

Tinghir 

Това е огромен оазис, простиращ се на 30 километра по дължина. Тук хора не живеят за постоянно – има само група жители, които временно пребивават, докато израсте новата селскостопанска култура. Зърнените култури, растящи тук, се напояват от обширна система от напоителни канали.

 

Oman Desert Oasis 

Един истински „свеж и жив“ оазис, разположен в пустинната Оман. Той е един от няколкото местни оазиса, които се използват за провеждането на ботанически изследвания. Мястото е забележително заради своите уникално красиви потоци, пресичащи скалите. Чиста тюркоазена вода и зелени палмови дървета – как в горещ летен ден човек да не мечтае да попадне тук.

източник: http://hicomm.bg/