Съвременните български политици и техните бисери

Съвременните български политици са колкото съвременни, толкова и политици, но все пак, като управници на страната ни са длъжни поне да спазват един етикет на изразяване. За жалост, както всичко в нашата държава, така и това е криворазбрано. Родния политически елит бегло познава, какво е правоговор и етикет, затова и ражда в изказванията си бисер след бисер. Като, че ли тази тенденция тръгва яростно, още от годините на българския преход към демокрация и си продължава и до днес. Тъй, като ви представихме преди време култовите фрази на българския преход, то сега е ред на съвременните бисери, родени от знайни и незнайни родни политици.

Съвременните български политици и най-големите им бисери в последните години

Разбира се, няма как да не започнем с Бойко Борисов. Той е извор на народната мъдрост и ражда бисери всяка секунда, а не минута. Избрахме няколко от най-уникалните за Вас. Ето ги и тях: „Във всяко сако имам лентички. Като фокусник съм“ – и как иначе, ако не беше фокусник, как щеше да се задържи толкова дълго на власт? Друга култова негова фраза е: „Как няма работа бе? Например за овчар в момента, и така се търси агнешко месо и овчо в целия Европейски съюз… просто в зеленчукопроизводството.. ма той нямал щото бил АЙ ТИ специалист..“ – такова обяснение за липсата на безработица у нас, никой не може да създаде. Борисов е пророк в политиката и навярно неговите изрази ще започнат да гадаят бъдещето. И за капак един израз на премиера на България в мандата му от 2009 до 2013 година – „Но да си призная, аз понеже обичам много да се храня, обичам всички български ястия – и чушки, и домати“. Е, как иначе, то чушките и доматите са традиционни български гозби!

Но стига за Борисов, той е уникален и за него цяла книга може да се напише. Родната гордост в политиката Татяна Дончева, обаче не изостава от бившия премиер. Тя беше и в БСП, и в Коалиция за България, та сега и в създаденото от нея „Движение 21“, което се коалира с АБВ на Георги Първанов за поредната порция предстоящи избори. Уникален неин бисер е изказването: „Има находчиви жени, има и глупави. Има мъже льольовци, има интересчии. Аз познавам мъже, които се оказва, че всички подаръци, които са направили на съпругата си, са ги фактурирали като разходи на фирмите си…“ – обяснението я вероятно за корупция ли, за що ли? Като цяло Дончева е толкова обяснителна и така увърта нещата, че никога не и се разбира за какво става въпрос точно.

Сергей Станишев е казал: „Към лятото на 2013 година ще лъсне, че тумбакът е гол. ГЕРБ са като термити. Те изяждат всичко в държавата.“ Сега бившия председател на БСП се оттегли благоговейно в Европейския парламент и остави на Борисов и ГЕРБ голия вече тумбак. Бившия вече президент на България Росен Плевнелиев отсъжда: „Ако Иванчо е решил да се жени за Мария, няма защо да организираме референдум.“ – ми така де, какво народа ще си казва мнението, то всичко е предварително решено, ще хабим средства за референдум. Въпреки, че Яне Янев изчезна от българския политически живот и не е толкова активен вече, то остави следа. Това е изказването: „Сергей Станишев е с огромна гузна съвест, която тежи няколко тона“. По-дълбока мъдрост и градация на корумпираността на Станишев, никои не може да изрази, освен този отявлен патриот.

И сега достигаме до мъдростта на един човек на изкуството. Това е бившия вече министър на културата в кабинета на Борисов, Вежди Рашидов. Неговото изказване точно описва усъвършенстването на родния политически елит, а именно – „Да много е важно. Трябва да ядем три пъти на ден, но ние ядем три пъти на ден, за да се усъвършенстваме“. Е, това усъвършенстване ни доведе до положението, в което сме в момента – чудно направо. Бисерите събрани от нас, няма как да не включат и изказване на видния български политик Волен Сидеров. Алтернативните и твърди възгледи на този човек са дар за родния политически елит, вижте как го описва той – „С навлизането на определени хора в политиката театралния сектор е загубил възможности за обогатяване“. Не е сигурно, обаче Сидеров включва ли себе си в тази група или не! Според нас той има почетно място там.

Иска ни се малко да ви върнем назад и да си припомним за емблематичния демократ от СДС Иван Костов. Той описва по уникален начин Меглена Кунева, негова колежка, която и до днес е активна в политиката, дори и в кабинета на Борисов, и извън него. Направо разказа играта на образованието ни. Костов я описва, като – „Г-жа Кунева е последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйца в синьото гнездо“. И така стигаме отново до позната ни болка в родната политика – кои е син и кои червен. Може би всички сини са пребоядисани червени, а може би не са нито сини, нито червени. Ивайло Московски от ГЕРБ е казал в защита на партията си – „Обвинявате ни, че сме возели леки жени и торби с пари. Това също е смешно. Все пак е по-добре да возим леки жени с тежки пороци, отколкото, както по ваше време се возеха леки мъже с тежки пороци“. И в двата варианта тежките пороци развалят картинката, така че и двете партии видимо не струват.

Любимката на ГЕРБ и Борисов, Лиляна Павлова – винетката, се обръща към уникалния депутат от БСП Михаил Михов така – „Господин председател, срамота е – от пет месеца съм тук, запомнете имената поне на по-известните!“ Ами разбира се известна е жената. И то така е известна сред шофьорите, че направо рейтинга и минава 100%, с промените в цената на винетките и ред други политически решения. Срамота да не я разпознават. Сегашния председател на основния опонент на ГЕРБ, БСП в лицето на Корнелия Нинова, роди един от последните уникални бисери. Тя уверено заяви – „Демокрацията ни отне много. Отне ни здравеопазването, образованието, сигурността…“ Нищо не може така да ни съсипе държавата, както демокрацията, именно тя е виновна за всичко, не политиците в България – напълно сме съгласни с Нинова. Ще завършим с един уникален бисер на депутата от БСП Таско Ерменков. Според нас именно този бисер описва най-добре, защо да си депутат в България е толкова хубаво, освен че народа те обича – „Калинка по калинка – вир, а сладката държавна служба – язовир“. Е, то това е да си любимец на народа, не мислите ли!
Още бисери на техните предшественици може да прочетете в предходната ни статия.