релаксиращ масаж с горещи вулканични камъниУспокояването на мускулите облекчава болките по тялото и премахва стреса чрез този популярен метод за спа процедури.Ако не разполагате с бюджет, с който да си позволите това удоволствие, може да го направите и вкъщи, без да ви е нужно някакво скъпо оборудване. Тук ще ви опишем как става това…

Съберете няколко гладки и плоски камъни (речни), или си купете комплект от базалтови камъни (те са черни, вулканични и се използват при спа процедурите, вярва се, че подобряват здравето). Истината е, че са по-скоро сиви и когато се намокрят почерняват.

Къде да ги намерим? Може да ги откриете в някой магазин за здраве и красота. Може да ги поръчате и по интернет от някой специализиран сайт.

Ако използвате речни камъни, които вие сте събирали, използвайте такива, който нямат грапави области и остри ъгли и са между 2 и 4 инча дължина. Натъркайте ги със сапунена вода и след това ги изплакнете.

За приготвянето: Сложете камъните в съд с вода, затоплете докато заври и оставете да врат 5 минути. След това ги  извадете с помощта на клещи, решетъчна лъжица, или цедка. Оставете ги върху чиста кърпа и подсушете. Могат също да бъдат варени в глинен съд за около 40 минути (през това време може да си вземете една вана например).

Проверка на температурата: Когато камъните истинат достатъчно, че да могат да се хванат с голи ръце (но все още са горещи), изпробвайте като вземете един от тях и го допрете в кожата си зад коляното или на врата и изчакате 1 минута. Ако температурата е поносима и не ви изгаря, може да започнете. Ако температурата все още е много висока, премахнете камъка незабавно и изчакайте още няколко минути преди да пробвате отново. Тънка памучна кърпа може да бъде сложена върху тялото при първоначалният опит, за да защити кожата.

Препоръчително е тялото да бъде намазано с хидратиращ лосион преди началото.

Къде да поставим камъните:

– На всяко място от тялото, на което чувствате болка, поставете един (или малка купчунка) на центъра на проблемната зона.

– Подредете по двойки от двете страни на гръбнака, или подредете един ред само на гръбнака.

– Около плешките на рамото – това ще помогне за премахване на стреса и напрежението.

– Зад колената

– Зад врата

– На средата на челото

– На дланите на ръцете и между пръстите

– Краката. Камъните на краката може да се прокарват нагоре и надолу, а малки камъчета могат да се сложат между пръстите.

– Прасците. Това наистина може да отпусне стегнатите мускули. Прокарвайте бавно камъните нагоре надолу по прасеца (с лек натиск).

Колко дълго да държим камъните върху тялото си? – Няма определено точно време за това. Може да ги държите докато топлината в тях намалее значително.

Ако имате партньор, или вие прилагате терапията, плъзгайте камъните нежно по тялото (олиото помага за това движение). Това е полезно за тези, които изпитват болка от дълбоките масажи.

*По избор: Завършете като положите охладени камъни на местата, където сте слагали топлите. Оставете вторият комплект в съд със студена вода и когато завършите терапията ги извадете, подсушете и бързо ги поставете по тялото.

Съвет: Преди началото си вземете душ или вана – това ще подобри значително ефекта, защото ще успокои тялото.

Ако камъните изстиват прекалено бързо, следващият път ги варете по-продължително време, или ги варете на бавен огън в глинен съд.