Кои са най-прочутите любовници, останали в историята с похожденията си и многобройните си завоевания? Ще ви разкрием някои от тайните на техния живот…

 

ЦАР СОЛОМОН (около 973 – 933 преди Христа)

 

Син на Давид и Ватсава, Соломон става трети цар на Израил и управлява в продължение на около 40 години. През време на царуването си той се радва на приблизително 300 любовници и 700 съпруги. Говори се, че това са били едни от най-красивите жени на античността. Нужна е завидна мъжка сила, нали?

 

МНЕСАРЕТ (IV век преди Христа)

 

Гръцка хетера с прякор Фрина, станал по-късно синоним на куртизанка. Тялото й послужило на Праксител за статуята на богинята на любовта Афродита в Книд, а когато по време на един фестивал останала напълно гола и разпуснала прекрасните си дълги коси, вдъхновила Апел да сътвори своята „Афродита Анадиомена.” По-късно била обвинена, че профанизира елевзианската култура и мистерии, но била защитена от любовника си – ораторът и държавник Хиперид. Съдът бил готов да я осъди на смърт, когато Хиперид разкъсал дрехата й и показал гърдите й на съда. Мнесарет била оправдана. Красотата винаги побеждава, нали?

 

КЛЕОПАТРА (69-30 г. преди Христа)

 

Интересното при Клеопатра е, че не влизала в категорията на ослепителните красавици и въпреки това била една от най-съблазнителните жени на древността. Тя добре владеела любовното изкуство. От първия си любовник (когато била само на 12 години) царицата на Нил използвала секса както за власт, така и за удоволствие. Издигнала малък храм, в който винаги се намирали млади мъже, подложени на възбуждаща диета. С тях тя практикувала еротичните тайни, научени в един александрийски бордей.

 

ИМПЕРАТРИЦА ТЕОДОРА (508-548)

ИМПЕРАТРИЦА ТЕОДОРА

ИМПЕРАТРИЦА ТЕОДОРА

По време на своето детство в Константинопол Теодора се подвизавала като танцьорка, но римският закон забранявал на държавни мъже да се женят за подобни жени, затова император Юстиниян I го отменил и я направил своя съпруга. Надарена с красота, ум, амбиция и воля, Теодора въвела редица реформи за освобождаване от строгата нравственост. Говори се, че тя често излизала извън града и през нощта приемала по десетина любовници, а на сутринта – и техните слуги.

 

ДЖОВАНИ ДЖАКОМО КАЗАНОВА (1725-1798)

ДЖОВАНИ ДЖАКОМО КАЗАНОВА

ДЖОВАНИ ДЖАКОМО КАЗАНОВА

Ако се съди по многотомните му мемоари (част от които впрочем бяха публикувани в България още в началото на Прехода), той е успял да прелъсти стотици жени. От тях в официалните му съчинения са представени едва 116. За този изключителен авантюрист, надарен с блестящ интелект и таланти, животът представлявал непрестанен лов на нови и нови удоволствия – името му се сравнява с това на Дон Жуан. Негов запазен специалитет бил да прелъстява жените и дъщерите на приятелите си – много често и двете заедно.

 

ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА (1729-1796)

Екатерина Велика

Екатерина II

Сексуално незадоволима, руската императрица препоръчвала по шест полови сеанса на ден. Имала 21 официални любовници, макар че в крайна сметка вероятно са били повече от 80. Страдаща от безсъние, тя твърдяла, че правенето на любов е най-доброто приспивателно. Нейният личен лекар Рогерсон и камериерката й Протас последователно преглеждали всички мъже, преди да ги представят на Екатерина.

 

ЛОЛА МОНТЕС (1818-1861)

ЛОЛА МОНТЕС

ЛОЛА МОНТЕС

Тя наистина е получила всичко! На 13-годишна възраст английско-ирландската танцьорка и авантюристка открила, че може да продава прелестите си за пари. Но била прекалено капризна – отказала на вицекраля на Полша да спи с нея, защото имал изкуствени зъби. След трима съпрузи и много любовници (между които срещаме имената на Франц Лист и Александър Дюма-баща) Лола станала любовница на крал Лудвиг I Баварски, който я направил баронеса Розентал и графиня Лансфелд. След абдикирането му авантюристката избягала в Англия, а после и в Америка, където танцувала, изнасяла лекции и вкарала в леглото си неколцина американски милионери. Посветила спестяванията си на „падналите жени.”

 

САРА БЕРНАР (1844-1923)

САРА БЕРНАР

САРА БЕРНАР

Интересен факт е, че Оскар Уайлд я удостоил с прозвището „божествената Сара.” В бурния си живот тя имала повече от 1000 любовници, като много от тях били известни художници и писатели (като например Едмон Ростан). Веднъж неустоимата френска актриса отбелязала: „За да забогатееш, трябва да се похарчиш.” Ексцентричността й стигнала до там, че понякога спяла в специално изработен за нея розов ковчег, облепен с писмата на почитателите си.

 

ГАБРИЕЛЕ Д’АНУНЦИО (1863-1938)

Gabriele_D'Annunzio

ГАБРИЕЛЕ Д’АНУНЦИО

Италианският поет, драматург, романист и авантюрист владял италианската културна сцена в продължение на цели 40 години. В кутийка за енфие той винаги носел презервативи. Разказва се още и как ходел на лов за лисици с гола жена, настанена пред него на седлото, как веднъж влязъл в ресторанта на известен хотел и как спял на възглавнена, напълнена с косми от косите на любовниците си. Но безспорно една от най-пикантните клюки по адрес на Габриеле си остава тази, която гласи, че пиел виното си от шише, изработено от черепа на една девственица, самоубила се заради него. Най-прочутата му връзка е с актрисата Елеонора Дузе. Сам признава, че е бил ненавиждан от поне 1000 съпрузи.

 

ГРИГОРИЙ ЕФРЕМОВИЧ РАСПУТИН (1871-1916)

Григорий Распутин

Григорий Распутин

Името Распутин („Разпътник”) му било дадено от неговите съселяни. И легендарният руски мистик направил всичко възможно, за да го заслужи. Като превръщал религиозната страст на поклонничките си в плътска, той успял да покори стотици жени – от млади селянки до аристократки. След като станал „член” на царското семейство (спечелил симпатиите на царя и царицата, облекчавайки болките на страдащия от хемофилия техен син), за неговата близост мечтаели редица призворни дами. „Светият сатир” ги канел в спалнята си, наречена „светая светих.” Говори се, че имал връзка и с царевна Александра и младите й дъщери.

 

МАТА ХАРИ (1876-1917)

Мата Хари

Мата Хари е сценичното име на Маргарета Гертруда Зеле

Тя е може би най-известната шпионка в света. Мата Хари (родена Маргарете Целе в Холандия) работила като шпионин за германците, след което се представила в Париж като екзотична танцьорка и манекен. В списъка на нейните завоевания са включени Жул Камброн, шеф на френско министерство, престолонаследникът на Германия, холандският министър-председател и дукът на Брънсуик. Статистиката гласи, че заради действията й са загинали около 50 000 съюзнически войници. Когато не спяла с мъже заради държавни тайни, го правела за пари. А когато германците се отказали от нея, неколцина нейни бивши любовници се обединили и измислили абсурдния план да я спасят от френските стрелци, които всъщност я лишили от живот.

 

МЕЙ УЕСТ (1892-1992)

Мери Уест

Мери Уест

„Всичката си работа свършвам в леглото!” Това заявява легендарната актриса, когато я питат как е съумяла да напише спомените си. Точният брой на любовниците й остава неизвестен, както и фактът дали е била сексуално активна след навършването на 80 години. Но звездата на сцената, чието име е станало синоним на „вамп”, се нарежда в списъка на първите най-сексуално активни представителки на нежния пол. В своите мемоари Мей Уест пише за една любовна сесия с някой си Тед, която продължила без прекъсване цели 15 часа.