Полезните свойства на пчелния мед

Медът се ползва от стотици години както в народната медицина, така и в кулинарията.

Пчелният продукт си е спечелил славата на „лек за много болежки“ и то с основание. За да не бъдем голословни, ще разгледаме някои от най-важните му съставки, тяхното влияние върху организма и ползите от приема на продукта.

Медът е краен резултат от пчелната дейност. Той е се появява следствие храносмилането на медоносните пчели. Има и манов мед, който се събира от листата на някои растения, но той няма да бъде обект на статията.

В химическия състав на меда има:

  • Бързоусвоими въглехидрати (фруктоза) – те снабдяват тялото с енергия и то много бързо след приемането;
  • Витамини – А, група В, С, К, Е;
  • Храносмилателни ензими – изключително полезни за подобряване дейността на храносмилателната система;
  • Органични киселини, аминокиселини, минерали (калций, калий, натрий, сяра, магнезий) и други.

 

Медът е с антиоксидантни свойства и се противопоставя на вредното влияние на свободните радикали. Включването му в ежедневното меню е полезно за хора от всяка възраст.

ВНИМАНИЕ: Пчелните продукти, в това число и медът, са силни алергени. При някои хора, особено деца, е възможно да се прояви алергична реакция. Никога не ползвайте продуктите, ако сте алергични, независимо от тяхната полза!

Да не се приема от хора със захарен диабет!

Има много добра стомашна поносимост и не повишава киселинността, напротив – регулира я. Много добре действа приемането на 30 г мед, разтворен във водна чаша (250 мл.) топла вода (около 40 градуса). Сладката напитка се приема около 1 час преди всяко хранене.

Пчелният продукт се използва изключително успешно при грипоподобни състояния. Разтворен в чаша чай, той има сгряващ ефект и стимулира естествените защитни сили на организма, бори се с отпадналостта и бързо възстановява енергийните запаси на тялото.

 Приеман продължително, поне 1 месец, той повишава тонуса, настроението и подобрява мисловната дейност.

Същата напитка, описана по-горе, приета сутрин преди хранене действа стимулиращо върху перисталтиката и се бори със запека.

Антимикробното действие на меда се свързва с унищожителното влияние на активния кислород (отделя се при образуването на водороден прекис) върху някои болестотворни микроорганизми.

Видът на меда зависи от растенията, от които е събран. Затова на пазара има такова разнообразие.

Без значение от личните ви предпочитания, следете медът да бъде чист. Под чист имаме предвид да не е смесен с глюкоза и други съставки, които често се откриват в по-евтините продукти.

Как да установите дали медът е чист?

Захаросва се – това е добра индикация. Много хора смятат, че медът, който е захаросан съдържа… захар. Процесът на кристализация е напълно нормален и характерен за истинския мед. Е, има и такива видове, които не се захаросват, например акациевият мед.

Естествено, това не е гаранция, че медът е чист.

Честа практика е самите пчели да се хранят целенасочено със захарен сироп, вместо да събират нектар, и по този начин произвеждат продукт, който се захаросва, както истинския мед.

Не е лесно от пръв поглед да се разбере качеството на меда, затова ви препоръчваме да купувате мед директно от производител и да консумирате с удоволствие и мярка!