Познавате ли Петър Петров? Навярно сте чували за него, но по-вероятно е въобще да не знаете кой е. Ако ви попитат – кой е изобретил първият в света електронен часовник? – бихте ли казали българин! Навярно не, но в действителност е така. Петър Петров е български изобретател, който е признат и награждаван хиляди пъти в Америка, но в България е обявен за „народен враг“ от комунистическия режим и дори има издадена смъртна присъда, отменена по-късно. Как да го познаваме тогава у нас?

Петър Петров
Петър Петров

Името на изобретателя се свързва не само с първия електронен часовник за ръка, но и с редица други изобретения, като първата компютърно базирана система за измерване на замърсяването, устройства на телеметричен принцип за сателити в комуникацията, като „Телстар“ и в метеорологията, първият по рода си в света сърдечен монитор, който е безжичен, както и много други изобретения.

Кой е човекът Петър Петров

На 21 октомври 1919 в село Брестовица се ражда мъжка рожба. Това е бъдещият велик гений на изобретателя Петров. Порасналото момче се записва на служба във Френския легион и при защитата на Мажино, през 1940 е заловен от германците. Петров прекарва една година от живота си в полски лагер, след което се връща в родината. През 1941 той е официално офицер от Българската армия и е гвардеец на цар Борис III. Влечението му към науката обаче го тласка към Мюнхен, където следва инженерство в местния университет. Будния ум на учения му помага да завърши магистърска степен по електро-механично и гражданско инженерство. Освен това Петър Петров е силно увлечен по корабното инженерство и участва в проектирането на над 60 лодки в Германия през 1947 година. Именно в Германия Петров намира и съпругата си, която е до него неотклонно в живота му и му ражда трима сина. Свободния дух на изобретателя го кара да вземе решението да избяга към Африка, но е заловен и върнат в Германия.

Живот, като приключение и съпътстван от пътешествия

Петър Петров не обича да се задържа дълго на едно място. През 1951 той отпътува към Торонто от Германия. Там той участва в инженерното изграждане на американските бази при Гренландия, Гуус Бей и Лабрадор. От там инженерната му мисъл го отвежда в Индокитай. Какво прави там ли? Ами проектира и изгражда електрически централи и мостове. Виждайки възможност за свобода, ученият проектира собствен катамаран и с него достига бреговете на Американска Флорида. В Америка ученият се установява трайно и участва в множество проекти за космоса. В Америка Петров създава „Нимбус“ – първият метеорологичен сателит, заедно с група учени. Освен това взима участие в проектирането на първият сателит за телекомуникация – „Телстар“. През 1963 уникалният ум е поканен да участва в проекта на ракетата Сатурн. С тази ракета са извършени мисиите до луната – Аполо 4 и Аполо 8.

Часовникът Pulsar
Часовникът Pulsar

След, като трайно решава да се развива на американска почва, Петров основава през 1968 компанията си „Care Electrics”. Именно в тази компания изобретателят създава своя уникален безжичен монитор и година по-късно ръчния си електронен часовник. Този часовник е наречен „Пулсар“ и струва колосалните 2100 долара за времето си! Днес уникален часовник от онова време с името „Пулсар“ е изложен във Вашингтон, в института по технологии.

Семейната компания на Петър Петров

През 1957 изобретателя се стреми да постигне непостижимото и основава нова компания. В нея работи заедно с един от синовете си, за да създаде апаратура специализирана в измерването на замърсяванията. Замърсяването се е превърнало в глобален проблем и нуждата от измерването, и вземането на мерки е наложила създаването на нова и специфична по рода си апаратура. Петров, като буден ум е бил повлиян от жестоката необходимост в големите градове на Америка, да се измерва замърсяването на водните басейни. До момента този процес бил много бавен, трудоемък и били нужни много хора, като човешки ресурс. Виждайки ниша за развитие в науката, Петров основава компанията в собствения си гараж. Първоначално той влага семейните средства, наброяващи около 13 хиляди долара. По-късно обаче тази компания става гигант в сферата си с годишен доход от над 50 милиона долара.

Петров не изоставя и своята страст към корабостроенето и инженерната му дейност активно модернизира първоначалния облик на катамарана довел го в Америка. Така той създава лодката- катамаран „Джемини II”, с която поставя световен рекорд през 1976 за бързина във водата.

Краят на един живот изпълнен с изобретения

Петър Петров живее цели 83 години, за жалост по-голямата част от времето по света или в Америка. През целия му живот той активно прави изобретение след изобретение и е иноватор в много насоки. На 27 февруари 2003 година умира в дома си, в Хънтсвил обграден от съпругата си и тримата си сина.

Неговият гений в България е почти неизвестен, незапомнен и непочетен. За съжаление той е смятан за дисидент, родоотстъпник и в никакъв случай за велик български ум. Как тогава да се гордеем с политика и политици, прикриващи великите ни умове и прогонващи ги далеч от родината, в търсене на неуморните си изобретения, които тук са предателство? Нека познаваме и се гордеем с тези българи, които в никакъв случай не са предатели и са носели родината си в сърцето си, през целия си съзнателен живот!