3Суеверие или мечтателност, вяра или богата фантазия, надежда за по-добър живот или кураж за побеждаване на непобедимото… Независимо кое от тези чувства, емоции, състояния се пораждат в нас, когато хвърляме стотинка в светено изворче или целуваме трепетно икона, всички сме водени от една единствена цел – да ни бъде сбъднато съкровено желание, да получим нещо, което в сегашния ни живот липсва. В света съществуват всевъзможни поверия за това както трябва да се направи, за да се сбъдне желание. Има и най-различни места, които се смятат за свети, за „магически“, и които могат да ни помогнат в осъществяването на нашите стремежи. Тук сме спрели вниманието си на няколко най-емблематични, известни и посещавани. Вижте ги и вие – може да отскочите до някое от тях и да изпълните специален ритуал. Имате по-голям шанс, отколкото да чакате златната рибка да ви проговори.

 

Кутуб Минар, Делхи, Индия


Къде се намира: Архитектурен комплекс Кутуб, Южно Делхи, Индия

Стойност: 250 рупии за преминаване през територията на комплекса

Какво да си поискате: здраве и сбъдване на желания

 

Всичко започва от Индия… Така твърдят някои. Дали наистина всичко (и какво точно трябва да разбираме под „всичко“) тръгва от там, ще оставим на философите и историците. От нас – представянето на това уникално място, където може да си пожелаете здраве и да споделите желание, което искате да се осъществи. Поверието гласи, че „кулата“ има мистична сила и е способна още да ви изцели от любовна мъка. Твърди се, че ако до нея достигне човек на патерици, само съприкосновението с монумента ще го излекува и той ще си тръгне напълно здрав. За да бъде почерпено от магическата сила на стълба обаче, човек трябва да се обърне с гръб към него и да се облегне, обхващайки го с ръце.

Този „стълб“ всъщност е колона с височина повече от 7 метра и тегло 6.5 тона. Санскритският надпис на повърхността му гласи, че той е издигнат в чест на победата на цар Чандрагупта над народите на Средна Азия.

Учените от години се опитват да разгадаят загадката на този монумент. Работата е в това, че колоната е направена от чисто желязо, което обаче не е повредено от никаква корозия – нещо, което е невъзможно, дори при сегашните технически постижения. По тази причина някои смятат, че постройката е знак, оставен от извънземни. Учените обаче имат друго обяснение – според тях тайната се крие в специфичния климат на Делхи, благодарение на който стълбът е получил особен покривен слой, който го защитава от повреждания.

 

 

Паричният дъб


Къде се намира: остров Мари, Шотландия

Стойност: £15 за екскурзия с лодка

Какво да си поискате: изпълняване на желания

 

Някои жители на Великобритания вярват, че желанията им ще бъдат изпълнени, ако поставят монета в кората на специално дърво. Подобни ритуали се изпълняват в Шотландия и Ирландия. Едно от най-известните дървета, използвани за целта, е дъбът на остров Мари, един от островите в езерото Лох-Мари. Той става популярен, след като през 1877 г. самата кралица Виктория поставя в кората му монета, описвайки по-късно ритуала в своя дневник. Кората на стария дъб на практика не може да бъде видяна, тъй като цялата е покрита с монети, най-старата от която е от 1828 г.

Едно чудо явно никога не е само, тъй като недалеч от дървото преди време е имало свещен кладенец, способен, според легендата, да изцелява болните. Процедурата за излекуване била следната – болният бил завързван за ръцете и краката и обикалял с лодка три пъти острова по часовниковата стрелка. При всяка обиколка го спускали във водата и след това – вадели. След цялата процедура той трябвало да пие от лековития кладенец и да постави монета в кората на дъба или да завърже парче плат на клоните на дървото. Тези ритуали били извършвани до средата на ХIХ век, след което лечебната сила на водата била отречена. Дъбът пък сериозно пострадал по времето на Първата световна война, но все още съществува и е готов да изпълнява желания.

Джамията Кутубия


Къде се намира: Маракеш, Мароко

Какво да си поискате: изпълняване на желания

 

В Мароко мечтите се сбъдват почти на всяка крачка. Най-ефективно е обаче отправянето на желание за сбъдването им в старинната джамия Кутубия , която се смята за една от главните забележителности на града. Построената през ХII век сграда има интересна история. Разказва се, че по време на построяването на джамията било забелязано, че михрабът (специална ниша в стената) не е насочена в посока към Мека. Разгневилият се султан Абд Ал Мумин, при който монументалното съоръжение било издигнато, заповядал архитектът да бъде наказан. Според друга легенда една от жените на султана по време на свещен пост през свещения Рамадан извършила грях – хапнала малко грозде. За да откупи греха си, тя дарила всичките си златни накити, от които били направени златните сфери, украсяващи минарето на джамията.

Каквато и да е истината, джамията се счита за изключително силно енергийно място. Ритуалът, който днес се изпълнява там, също е специален – в нощ с пълнолуние трябва да застанете под минарето с лице, обърнато на изток. Ако в същия този момент успеете да видите отражението на Луната в топките, може да си пожелаете едно желание. Но за да се изпълни то, трябва да имате само и единствено чисти помисли.

 

 

Къщата на Жулиета


Къде се намира: Верона, Италия

Стойност за специална услуга: от 600 до 1000 евро за сватба на знаменитата тераса на къщата на Жулиета

Какво да си поискате: любов

 

Меден месец или романтична почивка в Италия е мечтата на мнозина влюбени. Ако и вие сте сред тези влюбени и осъществите намерението си за посещение в тази красива страна, задължително трябва да идете на едно специално място. Това е къщата на Жулиета във Верона, където в двора се издига и статуя на шекспировата героиня. Поверието гласи, че трябва да се докоснете до дясната гърда на бронзовата Жулиета, за да разчитате на вечна любов със своя избраник или избраница.

Доскоро тук се извършваше и друг ритуал – посетителите можеха да залепят на стената на сградата писмо или просто листче, на което е записано желанието им. В повечето случаи залепването на тези късчета драматична лична история ставало през годините с помощта на парченца дъвка. Някои пък се осмелявали дори да изпишат желанията си с графити. Посланията обаче станали толкова много, че властите на Верона решили да почистят стените. Вместо да лепите по тях листчета, сега имате възможност да посетите музея на Жулиета във Верона, където в спокойна обстановка да й напишете писмо и да си пожелаете успех в любовта.

Мостовете на Суджоу


Къде се намира: провинция Хенан, Китай

Какво да си поискате: финансово благополучие, успешна кариера

 

Разбира се, китайците са съвсем практични и е нормално там да съществува място, от което да си поискате точно такива неща. Град Суджоу всъщност изглежда повече романтично, отколкото делово, което е и една от причините да бъде наричан „източна Венеция“. Построен е преди около 2.5 хиляди години с идеята да се превърне в едно от най-красивите места на планетата и определено това се е случило.

В миналото в Суджоу се случвали непрекъснати наводнения. За да спасят града от стихиите, китайците построили там специална система от канали. Те, както и мостовете над тях, са една от основните забележителности в града. Преди време мостовете били около хиляда, но днес са се запазили само 200. Първоначално съоръженията били изработвани от дървен материал, а по-късно – от камъни, като всеки мост получавал свое название. Така се появили Мостът на Кариерата, Мостът на Благополучието, Мостът на Мира, Мостът на Успехите и т.н. Съответно всеки мост ще ви донесе това, което е кодирано в неговото название.

източник: http://hicomm.bg/