Облаци - снимка

От десет години насам облаците все повече намалят височината на която обикновено се движат. Това показва изследване, което е проведено в Нова Зеландия и по-точно в  Университета в Оукланд.

Периодът, през който облаците се спускат все по-близо е твърде кратък, и за сега не може на това да се гледа като тенденция, но ако се докаже чрез по-нататъшни наблюдения, това би оказало много важно въздействие върху климатичните промени. Облаците намиращи се на по-малка височина в атмосферата, могат да позволят на по-ефективно охлаждане на Земята, като компенсират една част от затоплянето, чиято причина са парниковите газове.

„Не е ясно поради каква причина облаците се спускат, но до голяма степен това би могло да се дължи на промени в потоците на циркулиране, които играят роля при издигане на облачните формации на голяма височина”, казва Роджър Дейвис от Университета в Оукланд.

Облаците са един от основните фактори оказващ влияние върху климата на Земята, но са много непостоянни от където и трудни за наблюдаване. За сега не е ясно как евентуално биха реагирали облаците на глобалното затопляне и по какъв начин ще въздействат на климатичните промени.

НАСА вече 10 години наблюдава движението на облаците чрез космическия апарат Тера. Дейвис и неговия екип са направили анализ на информацията който показва, че средната височина е намаляла с около 30-40 метра от Март 2000 г. до Февруари 2010 година. Това е приблизително 1 % от общата височина, на която тези газови образувания се намират обикновено и една доста внушителна част от разликата е от това, че все по-малко облаци се образуват на голяма височина.

Сателитът на НАСА ще продължава да трупа информация и през настоящото десетилетие, спомагайки, да се установи дали снижаването на облачните формации е наистина дълготрайна тенденция.