Ничия Долче е нетолкова популярният псевдоним на дамата, която е родена в чиновническо семейство, впоследствие учителства в село Афтане, дало ѝ непосредствени впечатления за живота на селската жена и на българското село, навлиза в българския литературен живот след Първата световна война, сблъсква се с еснафските ограничения на социума. Или Елисавета Багряна!

Елисавета Багряна

„Волната сестра на вятъра“ далеч не е единствената жена на времето си, която върви срещу патриархалния ред, тя без свян огласява процесите, които вече действат, въпреки че по-късно, през петдесетте години на двадесети век, Багряна се пречупва и плаща данък на характерната за този литературен период декларативна тезисност.

През второто десетилетие на двадесети век Багряна встъпва в брак с офицера Иван Шапкарев. Само след четири години е налице дълбоко разтройство в отношенията им, тъй като страстта на Елисавета Белчева към поезията не се приема от семейството на съпруга ѝ. Това е основната причина поетесата амазонка да се крие зад различни псевдоними – Ел Бленова, Ничия Долче и др.

Младата жена е принудена да пази в тайна тетрадките със стиховете си, а свекърва ѝ, която е необразована жена с деспотичен характер, вдовица на фолклориста Кузман Шапкарев, я следи зорко. Свекървата е на мнение, че снаха ѝ неглижира женските задължения по дома и съпруга, занимава се с нещо вятърничаво и съвсем неподходящо.

Ничия Долче се измъчва в тази еснафска атмосфера. Творческите ѝ амбиции и вродената волност на характера, която заема средищно място в творчеството ѝ, се оказват хванати в капан. Да бъде само домакиня и без да може да твори, ѝ изглежда съдба, която я обрича на тъмница и затова избира скандална за времето си стъпка – развод. Младата жена взема едно от най-осъжданите от околните решения в живота си – напуска съпруга си и изоставя сина си Любомир, който дълги години не предполага, че именно известната поетеса е негова майка. Дори като дете присъства на нейно четене, без да знае, че слуша жената, която го е родила.

След раздялата с Иван Шапкарев Елисавета Багряна заминава за Германия за година. Когато се връща, решава да събере багажа си от общия семеен дом и да заживее отделно от съпруга си. Датата съвпада с деня на атентата в църквата „Света Неделя“. Йордан Василев е съпругът на Блага Димитрова и разказва случилото се така: „Макар и разделени, той кавалерски я придружава и помага. На връщане минават край църквата „Света Неделя”, защото той като офицер е длъжен да присъства там на погребението на генерал. На входа на църквата дежурният офицер го връща – опелото вече е започнало, а най-важното – в своето разстроено състояние той е забравил да си вземе задължителните офицерски принадлежности: пелерина и ръкавици. След като той се отдалечава, трясва страхотен гърмеж – атентатът. И полк. Шапкарев добави с мъка: „Лиза ме направи нещастен, но ми спаси живота!“

Дора Габе , Боян Пенев, Елисавета Багряна
Любовният триъгълник Дора Габе, Боян Пенев и Елисавета Багряна

Любовният триъгълник между професор Боян Пенев, съпругата му Дора Габе и Елисавета Багряна остава емблематичен за българските литературни среди. Бракът на Багряна с Шапкарев вече е непоправимо разстроен и тя живее отделно, когато се среща с големия български литературен историк, отличния познавач на полската, руската и още няколко литератури, университетския професор и респектиращ литературен критик. Двамата се запознават в дома на Маня Милетич и Начо Букурещлиев. По-късно заминават за Франция и пътуват из страната. От това приключение се ражда изящната стихосбирка „Бретан“ за копнежа по далечни пространства, за свободата. Когато се връщат, започват ентусиазирано да подготвят сватбата си.

Тя е насрочена скоро след развода на Боян Пенев с Дора Габе, но броени дни преди това той влиза в болница заради операция на апендикса. На следващия ден Багряна отива да го посети и е успокоена от лекарите, че всичко е минало изрядно, обмисля сватбената си рокля. Но вместо нея заменя белия цвят с жалейния. От този момент нататък между нея и Дора Габе има негласен спор относно това коя има правото да се нарече негова вдовица? Всяка за себе си е убедена, че именно тя е голямата любов на български литературовед. Според близки и изследователи на житейските им пътища по времето, когато Пенев и Багряна се влюбват, той не живее със съпругата си вече от шест години, макар и да не са официално разведени.

Амазонката се омъжва само още веднъж. Избраникът ѝ е Александър Ликов – дипломат и публицист. По времето, когато Ликов се запознава с Багряна, е сгоден за Дора Габе. Дори има и определена дата за сватбата им. Изидора Петрова лично представя годеника си на Ничия Долче преди представление в Народния театър. След това Ликов спира да отговаря на обажданията на годеницата си и скоро тя разбира, че той и Багряна са венчани в дома на общи познати, благословени от тогавашния патриарх Кирил. Багряна я моли за прошка и двете заравят томахавката, която остава помежду им след болезнения триъгълник между тях и Боян Пенев. Бракът на Елисавета Багряна и Александър Ликов продължава до момента, в който той си отива от този свят. По-късно тя изявява желание да бъде погребана именно до него.