изкуство от моливи - снимкаDalton Ghetti e 49-годишен дърводелец от Бриджпорт, Кънектикът и прави невероятни миниатюрни скулптури от 25 години без да използва лупа. От какво са направени неговите скулптури? Ами от върха на молив..

Dalton е започнал да се занимава с дърворезба още от дете, като е използвал кората от дърветата. Експериментирал е с много различни неща – сапун, креда и др., докато един ден не открива графита. Всичко, от което се нуждае е шевна игла, бръснарско ножче, ножче за скулптуриране и молив.

„Върхът на молива е чудесен; той е много чист и хомогенен материал” казва той. „Но когато казвам на хората колко време ми отнема, те не могат да повярват. Това е което ги изумява повече – търпението. Защото всичко днес трябва да става бързо, бързо, бързо”

Г-н Гети казва, че една за да завърши напълно една скулптура може да му отнеме години, особено ако това е просто хоби. Обикновена фугурка ще отнеме няколко месеца, а цялата азбука му е отнела около 2 години и половина.

азбука

Г-н Гети никога не е продавал нищо от своите произведения на изкуството, само е подарявал на приятели. „Трудно е за обяснение, но за мен това е нещо като медитация. Аз съм сам в моето студио, без музика и в дълбоко ниво на концентрация.”

„Аз никога не си купувам моливи, винаги приятелите са ми давали или използвам такива, които съм намерил на улицата.”

tiniest-key-ever-dalton-ghetti

smallest-saw-ever

mini-pencil-art-carving

amazing-lead-carving

amazing-miniature-sculptures-on-tip-of-pencil

art-carving-on-tip-of-lead-pencil

art-on-tip-of-a-pencil

carving-a-lead-pencil-tip

pencil-nnmchucks-dalton-ghetti

miniature-sculptures-using-pencil-lead

pencil-tip-sculptures

screw-carved-into-lead-of-a-pencil

smallest-hammer-ever

miniature-carving-dalton-ghetti

miniature-pencil-sculpture

Далтън, който е родом от Бразилия има кутия пълна с над 100 скулптури, които са счупени по време на работа с тях. Той с любов ги нарича „гробищна колекция”. Някои от тях ги е изложил на подложка от стирофом, за да му напомнят за времето прекарано с тези почти завършени моливни скулптури.

miniature-art