Оказва се, че повечето реплики, които са набрали популярност, са от филми. Разбира се, има и такива, казани от видни личности.

В предишната ни статия ви споделихме някои от най-известните фрази, дело на родното кино. Сега ще синтезираме и тези от световноизвестните класики.

известни фрази от филми
Терминатор 2 (1991г)

Според класация за най-запомнящите се фрази, на първо място е репликата на Терминатора Арнолд Шварценегер – „I”ll be back“ (в превод „Ще се върна“). От същия филм, но във втората част е и „Hasta la vista, baby“ (До скоро виждане).

Същата класация сочи, че репликата от „Аполо 13“ – „Хюстън, имаме проблем“ заема 3-то място по известност в света. В действителност репликата е “Хюстън, имаХме проблем” и е изречена от командира на командния модул на Аполо13 Джон Суигърт. Датата е 13 април 1970 г. на 320 хиляди километра от Земята.

Следващите фрази не са обект на класиране, но според нас са много популярни:

„Междузвездни войни“ – „Нека силата бъде с теб“.

Кръстникът
Кръстникът (1972г)

„Кръстникът“:

* „Ще му направя предложение, на което няма да може да откаже“;

* „Това е бизнес. Нищо лично.“;

* „Дръж приятелите си близо, а враговете си още по-близо“;

* „Отмъщението е блюдо, което е най-добро студено“.

Шофьор на такси
Шофьор на такси (1976г.)

Блестящия Робър де Ниро в „Шофьор на такси“ (1976 г.) изрича „Are you talking to me????“ (На мен ли говориш?).

Филмът „Баскервилското куче“ и думите на Холмс „Елементарно, драги ми Уотсън“ са станали част от ежедневието на много хора.

Помните ли АЛФ, симпатичното извънземно с разрушителни способности и апетит? Неговата фраза „Майтап бе, Уили!“ се ползват като аналог на „Само се шегувам!“.

Казабланка
Казабланка (1942г.)

От класиката „Казабланка“ са останали много реплики, но най-популярната е „…Мисля, че това е началото на едно хубаво приятелство.

„Отнесени от вихъра“ се разписва с „И утре е ден“.

Е, никой не е съвършен“ – реплика от „Някои го предпочитат горещо“.

През далечната 1931 г. във филма „Франкенщайн“ лудият учен възкликва „То е живо! То е живо!“.

Сигурни сме, че има още много, много, много, но тези се откроиха сред останалите. Може би забелязахте, но повечето са от филма „Кръстникът“ и страхотния Ал Пачино.