Любовни песни, които не остаряват

Свети Валентин може и да е отминал вече, а следващия да е далеч, но това не пречи да направим класация на най-добрите любовни песни.

Това не са от онези еднодневните, с еднакви текстове… Това са песни, устояли на годините и радвали поколения слушатели.

Сигурни сме, че ще откриете и вашата любима, а ако сме я пропуснали и смятате, че заслужава да присъства, може да добавите в коментарите нейното заглавие.

Може би ще се изненадате, но в класацията присъства и едно българско парче.

Да започваме, естествено в обратен ред:

10. Whitesnake – Is this love
10-whitesnake-is-this-love

Хард рок групата ще може да видим в България в края на ноември 2015г.

9. Bon Jovi – Always
Bon Jovi – Always

Песента е включена в компилацията „Cross Road“ (1994 г.) и се превръща в тотален хит. Това е най-известната и харесвана песен на Бон Джоуви за всички времена.

8. Joe Cocker – You are so beautiful
Joe Cocker – You are so beautiful

7. Васил Найденов – Сбогом, моя любов!
Васил Найденов – Сбогом, моя любов!

Една невероятна песен, страхотно въздействаща и красива. Интересното около нея е, че тя е изпълнена във филма „Почти ревизия“ от Богдана Карадочева.

6. Whitney Houston – I will always love you
Whitney Houston – I will always love you

Едва ли има човек, който да не знае, че песента е от филма „Бодигард“. Там изпълнителката Уитни Хюстън играе и главната женска роля, а партньор й е Кевин Костнър. Интересното е, че именно той е причината Хюстън да бъде избрана за главната женска роля. Това се оказва изключително печеливш ход – за продуцентите, за актьорите и за нас – почитателите.

5. Bryan Adams – Please forgive me
Bryan Adams – Please forgive me

4. Seal – Kiss from a rose
Seal – Kiss from a rose

3. Celine Dion – My heart will go on
Celine Dion - My heart will go on

Несъмнено това е една от най-тъжните и силни любовни песни, които са изпълнявани някога. Парчето е част от саундтрака на „Титаник“. Заради това си изпълнение певицата печели „Оскар“ през 1998 г. и е най-популярната й песен за всички времена.

2. Eric Clapton – Wonderful tonight
Eric Clapton – Wonderful tonight

Нежната песен е посветена на една точно определена жена – Пати Бойд. Тя е била съпруга на най-добрия приятел на Клептън, в последствие и негова. Муза за двама изключителни изпълнители – Джордж Харисън и Ерик Клептън.

И ето, че стигаме до най-великата-всепризната-дори от критиците любовна песен:

1. Jane Birkin et Serge Gainsbourg – Je T’aime,…Moi Non Plus
Serge Gainsbourg

Е, на какъв друг език да бъде тя, освен на френски…! Относно това, че е любовна може да поспорим леко, но еротиката и даже леката перверзия, която лъха от нея са осезаеми, дори да не знаем какво всъщност ни пеят.

Повод за създаването на тази песен е раздялата на актьора и певец Серж Гинзбург с Бриджит Бардо. Негова партньорка за изпълнението, а и не само (двамата имат връзка и дъщеря), е Джейн Бъркин. Джейн е актриса и певица, успешно участвала в редица кинопродукции, но не на последно място – превърнала се в модна икона със своя стил и скандалност.