Разпознахте ли снимката в ляво? Най-вероятно да и най-вероятно знаете, че това е бекграунда по подразбиране на Microsoft Windows XP. Излязъл през 2001, Windows XP има продадени 400 милиона копия в употреба до Януари 2006 (като не се броят пиратските версии).  Може би няма човек, който някога е ползвал компютър и не е виждал тази снимка. А колко са хората ползвали компютър ? Лесно е да се пресметне, че тази фотография е виждана от милиарди хора по света. Може би доста хора си мислят, че това е компютърно генерирана картинка, някакъв колаж или графика. Всъщност е напълно реална и напълно неподправена снимка заснета от професионален фотограф.

Снимката, също позната като Bliss (блаженство, щастие) е заснета от Charles O’Rear  през 1996г. Мястото е Сонома Кънтри в Калифорния, югоизточно от долината Сонома.  Малко по-късно Майкрософт купува снимката, но според споразумението, цената на покупката остава в тайна. Знае се единствено, че това е една от най-големите суми плащани някога на фотограф за заснета снимка.

 

Днес това поле е доста променено и превърнато в лозе за производство на вино. Снимката отдолу е направена от Simon Goldin през 2006. Може да го огледате по-подробно в Google Maps  , разположено на координати 38.250124,-122.410817 .
800px-Bliss_(location)

 

Интересно е, че само една снимка направена случайно и между другото е превърнала O’Rear в изключително известен фотограф. Той е обикалял света в продължение на 25 години заснемайки различни фотографии за National Geographic.
charles-orear-photographer-beside-framed-print-of-famous-windows-xp-photograph-bliss-desktop-wallpaper