навикът с хапането на нокти  Все още учените нямат точно обяснение защо някои хора си хапят ноктите, но основните причини, които дават са стрес, скука, безпокойство, депресия, или просто неприятен навик, чийто причина за започване е неясна.

Сериозен проблем ли е в действителност? В повечето случаи не, но е възможно в някои случаи да се получи перманентна деформация на нокътя, дентални проблеми, или дори инфекции. Веднъж започнат ли е този неприятен навик, отказването е изключително трудно, така че е най-добре още при първите пъти, когато го забележите да вземете мерки.

Ще ви предложим няколко различни метода за отказване, като основната идея е да направите вкусът на ноктите толкова отблъскващ, че желанието да ги хапете ще отслабне и евентуално ще изчезне напълно. Работят ли тези методи? – За някои хора – да, за други – не толкова. Ако вече сте опитвали всякакви методи но нищо не е помогнало дори малко се допитайте до вашият лекар за проверка на калций и витамини в тялото – някои вярват, че желанието за хапане на нокти може да е породено от липса на достатъчно хранителни вещества.

Методи (прилагайте дневно, или когато смятате за необходимо)

1. Потапяйте си пръстите два пъти дневно в олио (зехтин, рициново масло и др.) за 20 минути

2. Лютив сос

3. Масло от чаено дърво

4. Гел от алое вера

5. Лют червен пипер

6. чили на прах

7. оцет (топете за около 5 минути)

8. сок от лимон (топете за около 5 минути)

9. счукан чесън (намазвате го по ноктите)

10. Залепете всеки пръст с тиксо, лепенки или носете ръкавици

Бележки:

– Маслата изброени в началото могат да укрепят нокета, така че освен да намалят желанието за хапане, те ще ви бъдат полезни, но ако ги смесите с нещо още по силно като изцеден сок от лук, прах от чесън, лют червен пипер, или счукани скилидки това ще засили ефекта многократно, защото вкусът им ще стане най-неприятното нещо, което сте опитвали (ако случайно посмеете).

– Бъдете внимателни ако прилагате някой от методите върху малко дете, защото неволно може да допре пръсти до очите си и да ги изгори.

– Редовно режете и оформяйте ноктите си и кожичките, така желанието ще бъде намалено.

– Оцетът и сокът от лимон могат да помогнат при борба с инфекции.