Напълняването и Гените

Напълняването и Гените имат нещо общо и това е научно доказано! Тъй, като наднорменото тегло, може да се нарече чумата на 21 Век, то изследванията в областта се засилиха значително в последното десетилетие. Фактите сочат, че гените изиграват съществена роля в представянето на глобалното напълняване по Света. Много Датски и международни учени занимаващи се с изследването на генома и изменението в гените, което ни предразполага към напълняване, са правили редица изследвания.

Майчината утроба!
Проучване сочи пряка връзка между човешкия геном, наднорменото тегло и диабета в ранна детска възраст. Професор Ньолщад от университета на Бърджинс прави мащабно изследване на над 90,000 бременни жени. То цели установяването на връзката, на геномния строеж и риска от наднормено тегло, още от утробата на майката и начините на предаването му. Тепърва големият обем от събраните изследвания и ежедневни записки ще бъдат обработвани, тъй като периода на проучването е около 10 години – от 1999 до 2009. Основно данните до момента сочат майките с геномна обремененост в семейството, предразполагаща към наднормено тегло, показват резултати за предаване на тази обремененост!

Първите 4 Месеца от Живота на Бебето са определящи!
Друго изследване в областта на напълняването от страна на датски учени се съсредоточава върху драстичното качване на килограми още в първите месеци от развитието на бебето, след раждането му. Института по Превантивна медицина в Копенхаген прави наблюдение на близо 28,000 деца в ученическа възраст. Наблюдението започва още от първия ден на раждането им. Наддаването и движението на теглото, на тези деца се записва ежедневно и фактите рязко сочат, че тези, които наддават повече от 1.3 до 1.7 килограма на месец в първите четири месеца от развитието си, са в най-голям риск от наднормено тегло в училищна възраст. Тук голямо значение над развитието оказва и кърменето. Напълняването и гените са в строга зависимост, но и развитието на невръстното бебе и начинът му на хранене повлияват процеса на предразполагането. Дали бебето се кърми изцяло, дали частично или напълно е на сухо мляко, рязко влияе на наддаването му през първите четири месеца и програмира гените да заложат наднормено тегло, за в бъдеще. Така се стига до извода, че наднорменото тегло трябва да се следи и контролира още от утробата на майката, като разбира се не става въпрос за диети или лишения от храна, а за търсене на адекватно и трайно решение на проблема, на глобално равнище.

7 Нови Гена Виновници за Наднорменото тегло!
И сега да минем на основния въпрос за Напълняването и Гените – Кой са гените, който ни предразполагат към наднормено тегло? Екип от над 200 международни учени, работещи в партньорство помежду си, откриват нова страна на човешкия генотип. Само съвсем малки изменения в строежа на гените и съвкупността им в генотипа, афектират върху склонността към наднормено тегло. В проекта са изследвани повече от 260, 000 души. Професор Соренсен от Датския Институт по Превантивна Медицина, част от изследователите в проекта спомена, че до момента са познати на науката около 50 гена предразполагащи към напълняване. Към тях се прибавят и новите 7, които са: HNF4G, RPTOR, GNAT2, MRPS33P4, ADCY9, HS6ST3 и ZZZ3. Макар и на нас обикновените хора, тези наименования да не ни говорят нищо, на учените те говорят много. Новите локуси на човешкия геном са разкрити благодарение на статистически анализ от нов тип, на стандартни данни и проучвания. За целта структурата на близо 263,407 генома е била изучена и сравнена. Ключът към връзката Напълняването и Гените се крие в генома на хората с наднормено тегло. Именно, чрез сравнението на техния генотип и този на хора с нормално тегло, води учените до разликите в строежа. Тези разлики, макар и минимални имат водеща роля, за трупането на килограмите. Намирането на различията в геномите не е била лесна задача, за изследователите на Напълняването и Гените. Самият Соренсен казва „ Изследването ни е еквивалентно на проучването, на 260,000 колекции книги, всяка с по 3 билиона букви. Все едно да се опитваш да намериш, в коя точно колекция книги една единствена буква е заместена от друга, различна. „ Сега пред екипа международни учени предстой да разкрият, какви са точно функциите и последствията от това заменяне, което е още по-тежка задача.