87321_1Обирите са всекидневие поради ниската икономика и бедността, но в повечето случаи крадците биват наказани. В историята има обаче няколко изумителни обири, чийто планове са просто гениални. В тази статия ще разберете кои са 10-те най-големи обира извършвани до този момент.

 

10.  Обирът на влак – $74 милиона – През 1906г.,  гангстерска група от 15 члена и асистент шофьор открадват 74 милиона долара от влак без да позлват оръжия. 13 от членовете били хванати след няколко дни, но асистентът шофьор никога не бил намерен.

9. Обир на сейф в Кент – $92,5 милиона Обирът е извършен на 22 февруари 2006г. Група от шест човека отвлекли и заплашили семейството на мениджъра, завързали персоналът от 14 души и откраднали парите на банка от сейфа.

8. Диамантеният център в Антверпен, Белгия – над $100млн Крадците изпразват 123 от общо 189 депозитни кутии. Мозъкът зад операцията е Леонардо Нотарбартало, който е крадец с 30-годишен стаж.

Обирът е замислян с години. В него са замесени най-малко 4 души. Те са наели офиси в сградата 3 години предварително! Самият Леонардо се е представял като търговец на диаманти от Италия. Той направил няколко малки сделки с магазина, без никой да заподозре нищо.

Престъпниците залепили ленти на камерите, за да не заснемат нищо.

Трезорът е имал 10 нива на защита, включително инфрачервени детектори, магнитно поле, доплеров радар, ключалка със 100 милиона възможни комбинации. Дори и днес полицията не може да обясни как точно е станал обирът.

Нотарбартоло е заловен след като един от неговите съучастници забравил да изгори торба с доказателства. Той в момента излежава присъда от 10 години. Твърди, че израелци са го наели, за да извърши обира. Бижутата така и не са открити. Той твърди, че откраднатото е било на стойност не повече от 20 млн. долара, а много от сейфовете са били празни. Той твърди, че той и групата му са били използвани и всичко е било застрахователна измама. Полицията отрича тази възможност.

7. Хари Уинстън – $108 милиона – Извършен през 2008.  4 човека влезли в магазина за бижута и откраднали абсолютно всичко възможно. Свидетели разказват, че носели перуки и били облечени като жени, за да се прикрият.

6. Летище Шипхол – $118 милиона – Това е най-големият обир на диаманти в историята. Стойността му се изчислява на 118 милиона, но това е само предположение, тъй като много от камъните са нешлифовани.

2 седмици преди обира 4-ма мъже откраднали камион на една от авиолиниите, както и нейни униформи, явно с цел да се движат необезпокоявани из летището. На 25 февруари те се приближили с камиона до друг камион на авиолиниите, който товарел пратки с диаманти за Антверп. Без притеснение и пред много свидетели, мъжете извадили оръжия и наредили на служителите да им предадат пратката. Полицията подозира, че са замесени вътрешни хора, тъй като престъпниците са знаели точно кой камион да атакуват.

5. Сейфът Найтсбридж – $174 милиона – През 1986 г. Валерио Вичели избягал от Италия във Великобритания. В родината си той бил издирван за 50 въоръжени обира. На острова той продължил със занаята.

Той и съучастник влезли в банката и поискали да наемат сейф в трезора.

След като били въведени там, те обезоръжили служителят й охраната. Валерио сложил знак, че трезорът не работи и пуснал вътре още свои съучастници.

Те откраднали съдържание на сейфовете на стойност 60 милиона паунда, което днес се равнява на около 174 милиона долара. Полицията била извикана чак 1 час след кражбата, за което време престъпниците успели да избягат. Валерио избягал в Латинска Америка, а съучастниците му били арестувани. Той обаче имал глупостта да се завърне, за да си вземе любимото Ферари и така бил също заловен. Получил 22 години затвор. Да беше си купил ново Ферари!

4. Обирът на банка в Багдат – $282 милиона –  Една сутрин, на 12 юли 2007 идвайки на работа служителите на банката Dar Es Salaam намерили вратите разбити и трезорът опразнен. Има съмнения, че 3-мата охранители, работещи там са планирали обирът, но до този момент арестувани и обвинени няма.

3. Кражба на облигации$292 милиона – 58-годишният Джон Годард работи за брокерската къща Sheppards. На тиха лондонска улица той е заплашен с нож от крадец, който му отмъква куфарчето. Оказва се, че в куфарчето той носи 292 млн. долара в облигации. Откраднати са общо 301 облигации, повечето от които са на стойност 1 милиона паунда. Този тип облигации не са поименни и са притежание на този, които ги носи. Всички те, с изключение на 2, са открити от полицията, след като се намесва ФБР. Учудващо е обаче как третият най-голям обир в историята е извършен само с един нож.

2. Бостънски Музей – $300 милиона – Това е най-големият обир на предмети на изкуството. Двама мъже в полицейски униформи успяват да убедят двама неопитни охранители, че се отзовават на подаден сигнал за спешен случай. Те пускат мъжете в музея и биват закопчани с белезници в мазето. В рамките на 81 минути те си подбрали 12 предмета на изкуството на обща стойност над 300 млн. долара. Двамата вземат записите от камерите и си тръгват. Те не са заловени, въпреки че през 1994 г. им предлагат да върнат картините срещу 2.6 млн. долара и обещание да не бъдат съдени.

Счита се, че са били аматьори, тъй като не вземат никакви мерки да не повредят картините, а и оставят по-ценни експонати в музея.

1. Централна Банка на Ирак – $1 милиард – Саддам Хюсеин третирал Ирак като своя частна собственост, а Централната банка – като своя банкова сметка. В деня преди да започне бомбардирането на Ирак той изпраща сина си с бележка, написана на ръка, да изтегли пари от банката. Пет часа служителите пълнят куфарчета с банкноти от по 100 долара. Той изтегля общо 1 милиард долара.

Тези пари обаче не помагат на Хюсеин. Той е заловен, докато се крие в дупка в земята, а синът му е убит от американски войски. Около 650 млн. долара са открити, скрити в стените на един от дворците на Хюсеин, а останалите пари никога не са намерени.