За разлика от някои чуждестранни художници, които са превръщали своите музи в двигател на творчеството си, българските художници, които ще ви представим в тази статия, живеят, за да творят. И макар в картините на единия често да се виждат красивите българки, а другият да е портретист, нито един от двамата не обвързват живота си със своите модели.

Тодорка Каменова до картината на Владимир Димитров - Майстора
Тодорка Каменова до картината на Владимир Димитров – Майстора

Картините на Владимир Димитров – Майстора са добре познати на всеки един от нас. И въпреки че много жени са му позирали, той никога не е имал свое постоянно вдъхновение. Всички, които е рисувал, са били случайни. Жени, които просто му харесвали.

На не една негова картина се появява Тодорка Каменова. Тя споделя, че Майстора й е предлагал по 2лв. на час, за да я рисува. За пръв път тя го срещнала в с.Шишковци. След като Владимир Димитров се върнал от Америка, избрал именно това село за свой дом. 89-годишната Тодорка казва, че първоначално предлагала своя приятелка на Майстора. Но той се спрял на нея. Така не една, а три красиви картини запечатали младостта на възрастната вече жена. За пръв път тя позирала в средата на 40-те години. А последната, според нея – най-сполучливата картина, била тази със слънчогледите.

Друг негов модел – Боянка Аркчиева – позирала за картината „Момичето с ябълките“. Тя разказва, че е била само в 8-ми клас, когато Майстора я е рисувал. Той влязъл един ден в училището в с.Шишковци. Помолил учителката да му позволи да си избере едно дете, което да рисува. Преминал през редиците, огледал децата и се спрял на Боянка. Харесал я. Според нея, картината била готова само за 5 дни, като всеки ден в продължение само на един час рано сутрин тя е позирала за Майстора. Той винаги рисувал сутрин, за да може всичко да бъде обляно в светлина. Често си говорели с Боянка, докато той я рисувал. Веднъж го попитала защо не се ожени за някое от момичетата в селото. Много от тях той рисувал, значи му харесвали. „Никога няма да позволя аз да си дращя, а тя да копае в градината и да ме храни” – й отговорил той.

Кирил Василев
Кирил Василев е български художник, роден в Русия. По-късно се върнал в България. Страстта му към изкуството се проявила от ранна възраст и през целия си живот той неотменно я следвал. За разлика от други велики художници, той нямал своя муза, която постоянно или поне понякога да се появява на платната му. Но много от картините му са портрети на влиятелни хора, сред които дори и един от президентите на САЩ.
И все пак не липсват портрети на жени в неговото творчество. Един от тях е на първата му съпруга – Мария Попова (Маша).

Мария Попова
Мария Попова

Само на 19г. той бил избран да направи портрет на цар Борис III. Като художник в България той бил високо ценен и търсен. Сред хората, на които направил портрети, са: югославянският цар Петър II и румънският крал Михай I и неговата съпруга. Но Василев копнеел за Америка. Затова и заминал със своята съпруга. Заживели заедно във Флорида. Там станал много популярен във висшето общество и основните му клиенти били извествни личности.

Сред най-значимите му портрети били тези на папския нунций Анджело Рокали, който в последствие е станал папа Йоан XXIII и на тогавашния президент на Америка – Хари Труман, с когото се сприятелил след създаването на портрета.

Безспорно Кирил Василев и Майстора си контрастират. Докато Майстора копнеел за България, Кирил Василев предпочел да прекара живота си в Америка. И макар че моделите им са различни – единия предпочита красиви селски момичета, докато другия създава портрети на влиятелни личности, ги обединява талантът и любовта към изкуството.