Всяка жена, която силно се стреми да стане майка, зачева и ражда не просто дете, а надежда за един по-добър живот и по-различен свят. Но какво се получава, когато детето ни не поеме по пътя, който желаем за него? Когато не отговори на мечтите ни и се впише в историята по мрачен, смъртоносен начин, който, уви, ще се помни завинаги? Дали въпросните деца наистина са прокълнати? Ами ако се случи и на вас? Плашеща мисъл, нали? Но се случва. Вижте историите на техните майки…

АГРИПИНА (майка на Нерон)

Още млада, тя била обвинена в кръвосмешение с брат си Калигула. Луций Домиций Ахенобарбус (по-късно наречен Нерон) бил дете от първия й брак. Твърди се, че Агрипина е отровила своя втори съпруг, преди да встъпи в брак с чичо си Клавдий I. Влиянието й върху него било толкова силно, че го убедила да отстрани собствения си син и да направи Нерон наследник на трона. Когато Нерон бил на шестнадесет години, тя отровила Клавдий и синът й бил обявен за император. Но Нерон не могъл да се примири с постоянната й намеса и по-късно наредил тя да бъде удушена.

МЕРИ АН ХОЛМС БУТ (майка на Джон Уилкс Бут, убиеца на президента Линкълн)

Осемнадесетгодишната Мери Ан работела като продавачка на цветя в Лондон. По това време се запознала с Джуниъс Бут – талантлив, но неорганизиран и недисциплиниран актьор. Те се събрали и през 1821 година заминали за САЩ, където впоследствие тя му родила десет деца. Джон Уилкс Бут бил деветото. Макар и в Америка Мери Ан да минавала за негова законна съпруга, бившата му жена в Англия не знаела нищо за нея. Най-сетне през 1846 година двойният живот на актьора авантюрист излязъл наяве, той получил развод и се оженил за Мери Ан. Джон Уилкс Бут бил много привързан към майка си и когато бил на смъртен одър (след атентата на Линкълн) заявил: „Кажете на майка ми, че умирам за страната си!”

ТЕРЕЗА КАПОНЕ (майка на Ал Капоне)

Родена в Италия, през 1893 година Тереза имигрирала в САЩ заедно със съпруга си. Работела като шивачка в италианската колония в Бруклин. Когато през 1920-а бащата починал, грижата за семейството преминала в ръцете на четвъртия син Алфонсо. По това време Ал вече укрепвал своята гангстерска организация. По-късно, когато го заловили и вкарали в затвора, Тереза го посещавала, а той продължавал да повтаря: „Ал е добро момче.”

МАРИ ЕЛЕНОР МЕЙЕ ДЬО КАРМАН (майка на маркиз Дьо Сад)

След като била дворцова дама, Мари Еленор се омъжила за граф Дьо Сад. Това се случило през 1733 година, а през 1740-а родила мъжко отроче – бъдещия скандално известен маркиз. Десет години по-късно, след поредица от скандали със съпруга си, графинята се преместила в един парижки кармелитски манастир, където се изолирала до смъртта си през 1777-а. Въпреки молбите й до краля синът й бил затварян няколко пъти заради своето безпътство. Когато научил за предстоящата й смърт, маркизът избягал от затвора и тръгнал за Париж, но вече било твърде късно. Бил предаден от тъща си, заловен и отново тикнат в дранголника, където през следващите 13 години написал прочутите си произведения.

ВАНОЦА ДЕЙ КАТАНЕЙ (майка на Чезаре Борджия, кардинал и капитан-генерал на Светата римокатолическа църква)

Ваноца била любовница на кардинал Родриго Борджия, който по-късно станал папа Александър VI. Тя му родила четири деца, от които Чезаре бил първият. По време на живота си имала четирима съпрузи, като последният бил избран лично от папата. Известна със своята изключителна набожност, преди да почине през 1518 година, Ваноца оставила на църквата толкова много пари, че августинските монаси и до ден днешен се молят за нея.

ЕКАТЕРИНА ГЕЛАДЗЕ ДЖУГАШВИЛИ (майка на Йосиф Сталин)

ekaterina-dzhugashvili
ЕКАТЕРИНА ДЖУГАШВИЛИ

Родила се през 1856 година в едно грузинско селце. Била дъщеря на роби. След сватбата си с Безо Джугашвили Екатерина била принудена да работи като перачка и кърпачка, за да свържат двата края. При раждането на сина й Йосиф тя се надявала, че той ще стане свещеник, и сетне през целия си живот съжалявала, че е избрал друга кариера. Тя така и не се научила да говори руски език и даже след като Станил обсебил властта, предпочела да си остане в Кавказ.

КЛАРА ПЬОЛЦЛ ХИТЛЕР (майка на Адолф Хитлер)

Клара Хитлер
Клара Хитлер

Проста и необразована баварка, осемнадесетгодишната Клара отишла да живее в дома на втория си братовчед Алоис Хитлер, станала негова любовница и впоследствие се омъжила за него. Три от децата й умрели преди раждането на Адолф и тя вечно живеела обладана от ужасната мисъл, че ще загуби и него. Разочарована от съпруга си, Клара непрекъснато мислела за бъдещето на сина си. Когато през 1908 година починала от рак на гърдата, Адолф Хитлер едва понесъл болката.

ЗЕРЕЛДА КОУЛ ДЖЕЙМС (майка на Джеси Джеймс, легендарен престъпник от Дивия запад)

На крехките седемнадесет години Зерелда заминала със съпруга си в Мисури. Годината била 1840-а. Джеси бил техен втори син. По-големият му брат Джеймс починал преди това и докато Джеси бил още момче, майката се омъжила за някой си Симс. Бракът се оказал провал, но тя била твърдо решена синовете й да имат баща, поради което отново се омъжила – този път за д-р Рубен Самюълс. По време на разбойническите години на Джеси и брат му Франк, Зерелда не изневерила на синовете си. В интервю с нея доста по-късно един журналист пише, че тя е „нежна по обноски, спокойна и кротка”, но с чести изблици на пламенност – очевидно наследени и от децата й.

РОЗА МАЛТОНИ МУСОЛИНИ (майка на Бенито Мусолини)

Роза Мусолини
Роза Мусолини

Родена в малко италианско селце през 1858 година, Роза Малтони била известна като мека и любезна жена. Работела като учителка в село Довна, където са запознала и се омъжила за ковача Алесандро Мусолини. Първият им син Бенито им създавал доста грижи. Починала от менингит през 1905 година.