Жълт кантарион
Жълт кантарион

Лекуване на депресия с билки Депресивното разстройство е тормозило хората още от дълбока древност. Депресията може да бъде предизвикана от множество фактори като загуба на близък човек, раздяла с любим/а, липса на пари, работа и други. През 60-те години се обособяват два вида депресия, а именно: невротична и ендогенна. Невротичната депресия, или още позната като реактивна депресия, може да бъде отключена от външни фактори като смърт на любим човек, докато ендогенната има генетично отношение и може да бъде предизвикана от вътрешни фактори. Маниакалната депресия например също има генетично отношение, тоест пациенти, страдащи от биполярна депресия са уязвими към ментално разстройство. Депресията, без значение какъв вид е, е нужно да бъде диагностицирана, за да бъде назначено правилно лекуване. Не е задължително обаче лекуването на депресивното разстройство да се извършва чрез приемане на медикаменти. С помощта на различни билки страдащите могат да си помогнат в борбата с лошите мисли. В някои случаи билките се оказват по-ефективни дори и от някои антидепресанти.

За подобряването и укрепването както на физическата, така и на психическата издръжливост още от древността се слави растението, носещо наименованието златовръх или златен корен. Сокът на това целогодишно растение, което се среща в планинските райони, се смята за враг номер едно на депресията, тъй като то води до подобряване на настроението, паметта, вниманието като се редуцира стреса, тревожността, страха и паническите атаки.

Друго субтропично растение, което е известно и по нашите ширини, е жълтият кантарион. Чаят от тази билка помага не само при депресивно разстройство, но и при проблеми със съня Доказано е, че жълтият кантарион е също толкова ефективен, колкото и антидепресантите, които в някои случаи е възможно да предизвикат странични реакции.

Към списъка с билки се включва едно тропическо растение, което е характерно в дъждовните области. Наименованието му е каму каму, а плодовете на лечебната билка са с най-високо съдържание на витамин С. Плодовете на билката имат сладникъв вкус и притежават редица вещества, подпомагащи и подобряващи имунната система. При грипни състояния каму каму оказва благоприятно влияние. Подпомага борбата срещу бактериите, херпес, както и различни вируси. Лечебното растение е широко разпространено в индийската медицина като метод на лечение на депресивното състояние.

Депресията като състояние не бива да се подценява, защото не само страдащите визуално не изглеждат добре, но и съществува вероятност в главата им да нахлуват лоши мисли, неизключващи посягане върху собствения си живот!