коледни камбанкиКамбанките
Хората се отправили към Витлеем, за да приветстват новородения цар и да поднесат своите дарове. Край пътя седяло малко сляпо момче и молело минувачите да го вземат със себе си, за да види и то бебето Исус. Но никой не му обръщал внимание, всички го подминавали. Когато и последният човек преминал покрай момчето, а улиците утихнали, то чуло в далечината слаб звън на камбанки като тези, които закачали на животните. Момчето решило, че сигурно това са животните от обора, където е роден Исус и последвало звука. Така звънът на камбанките му помогнал да намери пътя.

Птичката
Когато дошла зимата всички птици от гората отлетели, търсейки по-топли места. Само една мъничка и много смела птичка решила да остане в гнездото си, направено сред клонките на имела. Тя много искала да дочака раждането на малкия Исус, за да го помоли за нещо много важно. Зимата била дълга и много снежна. Птичето едва удържало на студа и глада. Най-после настъпила Коледа. Мъничката птичка отлетяла с последни сили до бебето и тихичко помолила: „Скъпи Исусе, моля те, кажи на вятъра да не събаря листата на имела, за да мога да оставам в гнездото си и да имам сили да дочакам новата пролет. Бебето и се усмихнало, а малко след това един ангел изпълнил желанието на птичката. И дори наредил на вятъра да не събаря червените плодове на имела, за да има с какво да се храни през зимата малкото птиче.

Клонката имел
Едно овчарче било заспало в гората, но се събудило внезапно и видяло в небето ярка светлина. То много се изплашило и хукнало да бяга, излизайки на полето. Там чуло песента на ангелите и видяло много хора да вървят в една посока. Попитало ги къде отиват, а те му отговорили, че се е родил Божият син. Всеки носел подарък за бебето, а овчарчето нямало нищо. Постепенно забавило ход и изпаднало в униние, защото не можело да отиде с празни ръце при малкия Исус. Както вървяло умислено, овчарчето без да иска се уболо на някакви тръни. Погледнало надолу и видяло зелена клонка. Взело я и продължило по пътя. Когато стигнало до яслата, в която спял малкия Исус, момчето поднесло своя скромен дар. От стискането на бодливата клонка обаче ръцете му се били изранили. Капките кръв паднали върху зелените листа и мигом се превърнали в красиви червени плодчета.

Захарното бастунче
Захарно бастунчеВкусното захарно бастунче с аромат на мента отдавна е символ на празника. Легендата разказва, че то било измислено от сладкар, който искал да направи сладкиш, напомнящ на хората за делата на Исус. Той дълго мислил какви продукти да използва, за да стане сладкишът такъв, какъвто го бил замислил. Накрая решил. Използвал карамел, който да покаже твърдостта на Исус и силата на живота. Извил сладкиша във формата на J – от Jesus, а и защото напомня пастирска тояга, а Исус е считан за пастир на народа. Белият цвят показвал чистотата и липсата на грях, а широката червена червена ивица представлявала кръвта на Исус, пролята за греховете на света. Вкусът е ментов, тъй като напомня на аромата на исоп – ароматно растение от семейството на ментата, споменавано в Стария завет за пречистване и жертвоприношение.

Елхата
Според една от легендите смърчът е бил плодно дърво в Райската градина. Всъщност той бил Дървото на живота, чиито листа изсъхнали и се превърнали в иглички, след като Ева откъснала забранения плод. Друга легенда разказва, че прогоненият от Райските градини Адам донесъл на земята клонче от дървото на доброто и злото със себе си. От това клонче по-късно пораснала ела. Трета легенда казва, че от такова дърво е било издялан Светия кръст, на който е бил разпнат Исус.

Коледните топки по елхата
Във Витлеем живеел много беден уличен художник. Той си нямал нищичко и бил много тъжен, че няма какво да подари на малкото бебе, което всички искали да видят. От любопитство все пак отишъл и той да погледне новороденото. Когато пристъпил към бебето решил, че като няма какво да му подари, поне може да го позабавлява малко. И започнал да жонглира с няколко топки. А бебето звънко се разсмяло. Ето защо всяка година хората по света украсяват елхите си с шарени топки, които да напомнят за сребърния смях на малкия Исус.

Гирляндите
След като ангелите благословили елхата, някой случайно отправил поглед към тавана, където паяци били изплели странни паяжини. Те били толкова фини, че отдалеч приличали на сребърни дантели. Тогава малкият Исус махнал с ръка и преобразил паяжините в красиви гирлянди и венци от злато и сребро. Оттогава те украсяват къщите и елхите в дните на празника.

Коледна звезда
В малко мексиканско село живеело момиче на име Алтеа. На Бъдни вечер всички отишли на църква, носейки дребни подаръчета за Исус. Но Алтеа останала у дома, защото била толкова бедна, че нямало какво да занесе. Била много тъжна. И точно тогава пред нея се появил ангел, който и казал: „Имаш прекрасен подарък за Исус – това е твоята обич“. След това я посъветвал да откъсне от растенията край пътя и да занесе букет от тях в църквата. „Ще видиш – твоят подарък ще бъде най-красив“, обещал ангелът и отлетял. Алтеа изпълнила заръката и занесла своя букет в църквата. После свела глава и се помолила. В този миг растенията се преобразили в прекрасни цветя с тъмнозелени листа и алени цветове във формата на звезда. Така цветето станало символ на празника.