Навярно някои от вас са чували за Юл Браун, но не и за Илия Вълков! Той е една колоритна личност, за която се знае малко извън науката, защото изобретението му само по себе си е революция. Този твърде особен човек има живот изпълнен с обрати, преследване на мечти и търсене на вечната му страст – брауновия газ, който е делото на живота му!

Юл Браун
Илия Вълков известен като Юл Браун

Повечето хора по света познават изобретателя на брауновия газ, като австралийския учен Юл Браун, което е много тъжно. Всъщност този учен е български гражданин по рождение, но условията в родината го карат да търси мечтите си другаде.

Кой е Илия Вълков

Българския гражданин Вълков е роден на 20 април 1922 година във Варна. Смътните спомени на близките му за него, го сочат като много сръчен и отдаден на техниката и науката човек. Още, като малък ученият е бил способен да сглоби радиоапарат например от подръчни материали. Странно, но този остър ум е възпитаник на Пловдивската семинария и дълбоко вярващ човек. Идеята за брауновия му газ се ражда още тогава в бегли граници, понеже пасажа за наказанието на човечеството в библията, с огън силно впечатлява Вълков. Тогава той, като силно вярващ човек не се съмнява в това и започва да търси начини, как водата може да бъде запалена, защото е убеден, че е възможно!

За съжаление острото око на ума, на Илия Вълков му отваря беля след беля. Освен вярващ човек, той е силно заинтересуван от случващото се по света и слуша чуждестранни радиостанции. Така след военна служба на остров Самотраки, като студент по електроинженерство в Софийския университет, той е арестуван от властта през 1948 година. Така до 1950 година работи в мините при изключително тежки условия, но неговия уникален ум е бил използван от режима, за да поправя сложна техника в университета, спомнят си състудентите му. След, като е освободен от Белене, Илия Вълков се жени през 1950, но това не трае дълго. Постоянно следен и поставян под съмнение, той решава, че в България за него бъдеще няма! Така през 1952 през река Резовска преминава на Турска територия. Там мъките му продължават, защото е обявен за шпионин и прекарва цели 6 години в турския затвор. Незнайно по какви обстоятелства е освободен от служител на ЦРУ – майор Браун и се озовава на Австралийска земя. Така българинът Илия Вълков се превръща в австралиеца Юл Браун. Започва работа в австралийска фирма и се издига до поста технически директор, но скоро напуска, за да осъществи делото на живота си – откритието на брауновия газ!

Най-голямото откритие на Юл Браун – Брауновия газ

1971 е годината, в която откриването на брауновия газ става факт. Професор Браун прави много изследователски опити, в които получава уникална смес от кислород и водород в съотношение 1 към 2 и газообразно състояние. Тази смес в химията е известна, като „гърмящ газ“, но ученият успява да оползотвори уникалната енергия от вътрешното и горене, по един уникален начин – за двигател на автомобил с вакуумен принцип. Този двигател гори водород, но брауновия газ го окислява, и по точно кислорода в него. Брауновия газ се получава благодарение на съвсем проста електролиза, тоест разпадане на водата. За тази цел Браун изобретява електролизен генератор, за да създава газа си. Ако свържем обикновена горелка към генератор, тя има син до бял пламък и служи, като мощен спояващ или пробивен уред. Но много важно е да се отбележи, че пламъкът на тази горелка, няма да изгори кожата ви, а само ще я намокри с капки вода! Илия Вълков или професор Юл Браун прави множество демонстрации на работата, на своя уникален газ и стига дори до Китай, където е радушно посрещнат. За разлика от България, където за постиженията му не се говори, а дори те се прикриват. Любимата демонстрация на творението на Браун е да измине 1600 километра с кола – без традиционно гориво, като бензин и дизел! Това е възможно благодарение на бидон с вода от 4 литра и чифт браунови батерии, преобразуващи водата в газ.

Брауновия газ реже стомана с лекота, топи и споява метали от различно естество, разгражда радиоактивни отпадъци, служи като гориво за автомобила, произвежда електричество, суши въглища и пречиства руда. С две думи е уникално средство в редица области и индустрии. През 1977 и 78-ма Илия Вълков патентова изобретението си, както с Австралия, така и в Америка. Обаче за жалост, въпреки големият интерес от страна на медии и общество, въпреки големите ползи, това изобретение не се е наложило и до днес. Защо ли? Защото не е изгодно за световните интереси и ще бръкне в джоба на много монополисти, които не искат това. За да оправдаят не приемането си учените твърдят, че реакциите на газа и неговият „жив пламък“ са необясними нито физично, нито химично.

Така през 1981 Юл Браун създава фирмата “Brown Energy” в Сидни с целта да произвежда генераторите изобретени от него за браунов газ. Първият генератор е продаден в Китай, където се използва за целите на изгаряне на радиоактивни отпадъци. Генератори има и в Канада. Производствения процес обаче е много скъп и благодарение на акциите, които пуска Илия Вълков печели доста средства, но нерационалния му за финанси ум ги пропилява, без да има видим резултат. Така се стига до фалит, разочаровани инвеститори и добавяйки скептицизма на учените и натиска на индустрията, брауновия газ е заровен на заден план.

Смъртта на един неразбран гений

През 1998 Юл Браун или Илия Вълков, както искате го наречете умира в бедност и забрава в болница близо до Сидни. Той е затворен човек, параноик, който се страхува творението на живота му – брауновия газ да не бъде откраднато. След смъртта на великия учен имуществото му е разпродадено на търг, той няма признати наследници и с великия браунов газ е свършено. Може би слуховете, че в последните години от живота си Илия Вълков е работил редом с друг българин са верни и може би историята на брауновия газ ще бъде продължена!