Еднаква ли е съдбата на карикатуристите?

Райко Алексиев - карикатури
Карикатури на Райко Алексиев

Провокирани от трагичните събития във Франция, при които бе отнет живота на 13 френски карикатуристи, решихме да направим кратка аналогия – случвало ли се е и у нас.

Някъде, под пластовете време и като че ли много далеч от интересуващите ни събития, български творци, дръзнали да изкажат различното си мнение, са били подлагани на репресия и убивани.

Да, говорим за събития, случили се в нашата страна.

Ще вземем например Михаил Ваклинов. Роденият в Кюстендил млад художник имал смелостта да изрази позицията си, че няма „македонски народ“, бива убит.

Александър Добринов карикатури
Карикатури на Александър Добринов

По време на тоталитарния режим много хора са се озовавали в различни затвори в страна, някои случайно, други заради „престъпления“ срещу властта. Такова „тежко злодеяние“ извършил и карикатуристът Александър Добринов. Създател на редица илюстрации и картички с антисъветско и фашистко съдържание.

Освен него зад решетките за „тежки престъпления“ са били хвърлени още Константин Щъркелов, Борис Денев, Александър Божинов, Константин Коцев и други.

Вестник Щурец
Вестник Щурец 1936г

Всички знаем за карикатуристът Райко Алексиев (известен като Фра Дяволо). Заради неговото остро перо, хаплив език и отказът му да се съобразява с властта, през ноември 1944 г. той бива арестуван и пребит до смърт. Причината – карикатури, в които осмива Сталин.

Следващата година, посмъртно, е заведено дело срещу него, и не само, станало известно като „Делото на интелектуалците“.

В Дело №6 били събрани обвинения срещу над 100 видни интелектуалци.

Някои от тях се явяват на делото, други са успели да напуснат страната, а трети не били вече между живите. След този формален процес, цялата покъщнина на Алексиев била конфискувана и по думи на съпругата му, Весела, министри и депутати на власт се ползвали от вещите им.

След падането на комунистическата власт, Алексиев е реабилитиран. Съпругата му, заедно с други съмишленици, основава фондация, подпомагаща дейността на художествените дейци и карикатуристи, и прави изложба с творби на Райко.

Към днешна дата в родния печат също се забелязват талантливи карикатуристи, осмеляващи се да изразяват позицията си в една рисунка, толкова ясна и категорична.

В крайна сметка, творбите създадени от карикатуристите не са лъжица за всяка уста. Трябва голяма доза хумор и интелигентност. Липсата им провокира агресия, а резултатът… резултатът всички видяхме, нелепо загинали хора заради смелостта си да изразят позиция.