Посланията на музикантите несъмнено са значими, също както мелодиите на хитовете. Обичаме да си превеждаме текстовете на любимите песни, за да разберем смисъла на изпятото и да почувстваме по-близки музикалните творения. Неусетно тъгата на изпълнителя се пренася върху нас – слушателите, или пък динамично потропваме с крак, ако песента е жизнерадостна. Идва един момент, в който у нас се поражда любопитство за живота и съдбата на творците. Кои са те? Какво ги е накарало да изпеят точно тази песен, по този начин? Закономерно идва въпросът и защо групата се казва по този начин? Каква е нейната история? В настоящия текст ще ви разкрием някои отговори, свързани с част от световноизвестните рок банди.

  • Guns N’ Roses – („оръжия“ и „рози“) или просто съчетание от имената на две групи

guns n rosesАко се опитаме да разгадаем символизма на името, бихме отрили противопоставянето между двата символа – войната, деструкцията, заключени в думата „guns“ (оръжия) и любовта, нежността, свързани с втората дума “roses” (рози). Всъщност обаче името на рок групата е съчетание между названията на две банди – L.A. Guns и Hollywood Rose, имащи връзка със творческото развитие на членовете от рок групата. Изборът определено е добър, тъй като освен лесен за произнасяне и звучен, е удобен за различни тълкувания и асоциации.

 

  • Nirvana – („пробуждане“ или „просветление“ от будистката традиция)

НирванаПървоначално известните изпълнители се подвизавали с различни имена, сред които ‘Throat Oyster’ и ‘Ted, Ed, Fred’. Според Будизма Нирвана е основната цел на човешкото същество, което иска да постигне спокойствие. Тя е пътят към преодоляване на страданията и достигане до мира, съвършенството. За да се достигне до Нирвана, е нужно да се мобилизират умът, добродетелите и устремът на хората.

 

  • Coldplay – може да означава „изпълнение без репетиция“, импровизация и т.н.

coldplayМакар да е от по-новите групи, рок бандата може да се похвали с голям успех, милиони продадени албуми и непрекъснато нарастваща популярност. Интересен факт е, че първоначалното наименование на групата е било “Starfish” (буквален превод „Морска звезда“), но по-късно бандата избира името Coldplay. Вдъхновено е от книга с поезия, написана през 90-те години от американски лирик. Някои тълкуват името като „сурово, необработено изпълнение“, музика, която се представя през публиката без предварителна подготовка.

 

  • U 2 – диалог с публиката или социална семантика?

U2Боно – фронтменът на ирландската група споделя, че названието на групата е избрано сред 6 други потенциални имена. Буквално преведено Ю ту означава „и ти!“, „ти също“, което загатва за липса на дистанция между изпълнителите и аудиторията, за приемственост на идеите и чувствата им. Други откриват връзка между заглавието на рок групата и името на широко използван в Ирландия формуляр, който се попълва от безработните. Имайки предвид, че темата за бедността е една от открояващите се в първия албум на групата, е много вероятно идеята за името да идва точно от този документ.

Повечето велики групи са сменяли имената си, търсели са точното название за музикалните си продукти. Лутали са се из различни пътечки докато открият вярната. Подобно на обикновените хора. Необходими са вдъхновение, случайност и упорство, за да откриеш името си, за да създадеш шефьовъра на живота си.