Игри на думи, абревиатури или метафори

Широко разпространено е вярването, че името на човек до голяма степен предопределя съдбата му. Вибрациите, които названието носи, влияят положително или отрицателно на посоките, по които върви личността. Когато избираме име за детето си, се стараем да е благозвучно и да има интересно значение. Да събужда приятни асоциации в съзнанието на другите. По подобен начин се избират и имена на фирми и музикални групи. Креативните личности са прецизни, когато създават имиджа на своя продукт. Знаем ли какъв е произходът на имената на любимите ни рок групи? Специално за вас подбрахме кратък списък на музикални легенди и значенията на имената, които са избрали за своята банда:

AC/DC – символизира суровата и силна енергия на групата
AC DCНазванието на групата е дело на братята Ангъс и Малкълм Йанг, които виждат абревиатурата на шевната машина на сестра си Маргарет. Всъщност надписът е оказвал начина, по който функционира предметът и необходимостта от електричество, за да се оперира с него, но групата вижда в абревиатурата оригинален, кратък и запомнящ се начин да именува музикалната си дейност.

The Beatles – игра на думи, съдържа грешно изписване на вид насекоми и думата „ритъм“ в корена си
the beatlesДжон Ленън споделя, че желае името на групата му да е подобно на това на великата през 50-те години на XX в. банда The Crickets. Рок музикантите първоначално се спират на съчетанието „The Beetles” (вид насекоми), но променят втората гласна “e” в „a”, за да вплетат думата “beat” (ритъм) в името на групата. Премислено и оригинално название, което е поредното доказателство, че членовете на Бийтълс изграждат една от най-добрите и творчески богати банди за всички времена.

KISS – „целувка“ (англ.)

Kiss bandЕмблематичната група Кис избира името си, повлияна от своя барабанист – Питър Крис, който преди това е член на бандата Lips (“устни“ на английски). Музикантите дълго обмислят как да кръстят групата си, когато веднъж на път за участие, си спомнят за името на другата банда. Пол Стенли предлага да изберат KISS („целувка“ от английски език), защото думата е кратка, запомняща се и изписана като абревиатура, може да събужда множество конотации в съзнанието на феновете.

QUEEN – „кралица“(англ.)
queenИнтересен факт за рок групата е, че преди към нея да се присъедини Фреди Меркюри, бандата се е казвала „Smile” (усмивка). Изборът на новото име е обоснован от прочутия вокалист и композитор така: „Помислих си за името Куийн. Това е просто название, но е ясно, че поражда асоциации с царственото, изисканото, а и звучи прекрасно. Това е силно име, а същевременно универсално и непосредствено. Има потенциал и от визуална гледна точка и е удобно за всякакви видове интерпретации. Със сигурност бях наясно, че ще дава почва и за гей конотации, но това беше само едно от многото послания, която думата дава.“ (из „Биографията на Куийн“, 1970 г.)

Имената на великите рок групи остават в съзнанието ни като музиката, която са създали. Изкуството е безсмъртно, както и стремежът към красотата и свободата. Слушайки любимите стари хитове, можем непрекъснато да черпим от техния заряд – емоционален, творчески, интелектуален…