Мерелин Монро

Две жени, казали навреме ДА

Умението да изречем или направим нещо навреме е цяло изкуство. Стига да осъзнаваме кога точно целият ни по-нататъшен живот започва да зависи от една-единствена дума. И ако тя е „да“, пред нас се откриват съвършено нови хоризонти. Също като пред двете прекрасни жени, превърнали се в ярки звезди благодарение на своята правилна реакция в нужния момент.

Мерилин Монро

„Извинете, Мис Бейкър, но външността ви не съответства на стандартите. Няма да е зле да коригирате леко формата на носа си… и фигурата. Да се заемете сериозно с кожата и зъбите си… И най-важното – да се боядисате. Кестенявата коса е толкова банална…“

Младичката Норма Джийн Бейкър (всъщност тя вече е мисис Дохърти, но крие, че е омъжена) излиза разстроена от голямата агенция за манекени. Довчера е била убедена, че има реален шанс да се прочуе и да покаже на света колко е красива. Нима не е така? Норма Джийн спира пред някаква витрина и се оглежда. Пищна гръд, стройни крака, безупречна кожа, гъста кестенява коса… Какво не харесват онези в агенцията? И какво да отговори на предложението им да я променят. Та това е все едно да промениш съдбата си…

– Ако беше казала „не“. 19-годишната Норма Джийн има къде да се върне – вече е създала дом, семейство. Наистина, не такива, за каквито е мечтала. Осиновителите ѝ (Норма расте по сиропиталища и през няколко месеца се мести от едно приемно семейство в друго) бързат да се избавят от нея и когато навършва 16, я сгодяват за сина на съседите, Джим Дохърти. Младоженката започва работа във военен авиозавод, младоженецът е мобилизиран във флота.

Точно тогава фотограф от някакво списание подсказва на лекомисленото момиче, че има данни да стане модел и то решава да си опита късмета. Ако се прибере примерена с участта си вкъщи, мъжът и все някога ще се уволни от армията и ще се върне, без нищо да подозира, при своята съпруга, която не може да сготви нищо, затова пък е весела и сексапилна. Двамата ще живеят, свързвайки трудно двата края, ще се поддадат на следвоенния бейби-бум и ще имат много деца, ще си купят кола, спретната къщурка в предградията. И два-три пъти месечно ще ходят на кино – да се любуват на красавиците, до които е нямало място за Норма Джийн.

– Но тя казва „да“ и се превръща в блондинката Мерилин Монро – отначало в субтитрите, после и по документи. Следват филми и обожатели, мимолетни интриги и несполучливи бракове, пиянства и оргии, трагична смърт… И все пак, какъв ярък живот! Блондинки много, но Мерилин е само една. Веднъж и завинаги!

sharon stone

Шарън Стоун

„Господи, колко съм уморена…“ В началото на 90-те тази мисъл спохожда изящната глава на красавицата по няколко пъти на ден. Минали са повече от десет години откакто умната провинциалистка пристига в Холивуд – за да го покори. А той все още не се предава. Или външността на модел на Шарън се оказва твърде типична за Холивуд от 80-те, или самата тя е прекалено умна – коефицентът е на интелигентност (154) не е качество, което може да бъде вписано в CV-то на кандидат-звезда.

Да, тя има голям успех като манекен и не отказва дори най-незначителните предложения за работа в киното – само и само да я забележат. Но дори ролята и във фантастичния блокбастър „Спомени от звезден прах“ не я приближава към заветната цел – най-после да се прочуе и да започне да улавя възхитителните погледи на почитателите си, да сразява мъжете с един размах на ресниците… Ето, че вече е на 34 години, а сценарият, който чете, може да се окаже последният и шанс. Да приеме ли ролята? Или да престане да тропа по затворената за нея врата?

– Ако беше казала „не“. Щеше да се наложи да забрави за „котешката пътечка“ и рекламните фотосесии – в модния бизнес ценят невръстните, крехки създания. А за научната кариера, предричана и някога от преподавателите в Пенсилванския университет, не би могло и да става дума – дипломата и отдавна събира прах на тавана в дома на нейните родители.

Единственият изход, който вижда за себе си изпадналата в депресия Шарън, е да започне работа като касиерка в супермаркет или продавачка в бутик – Лос Анджелис е пълен с неуспели актьори. Има и възможност да се върне в родното си градче Мийдвил, да се омъжи за някой самотен баща с дете, да разказва на съседките, че се е снимала при Уди Алън, и с всеки изминал ден да вярва все по-малко и по-малко в това. Е, лицето и няма да грее от кориците на списанията, но пък животът и ще бъде спокоен и… скучен.

– Но тя казва „да“. Защото няма какво да губи. Обажда се на Пол Верховен и заявява, че ще се яви на проба за главната роля в „Първичен инстинкт“. Режисьорът не може да си намери място от радост – Ким Бейсингър, Мишел Пфайфър, Джулия Робъртс и Мег Раян вече са му отказали, защото не искат да имат нищо общо с откровено еротичния трилър. Твърде рискована роля, смятат те. Но Шарън е готова да рискува. Какво става после, знае целият свят, разтворил изумено очи, когато героинята на Стоун кръстосва изящно крака, демонстрирайки пълната липса на бельо под роклята си.

Днес звездата е част от висшата актьорска лига и не възнамерява да я напуска: „Харесва ми, че съм известна. Защото ми дава възможност да покорявам мъже от най-високо качество, които са свикнали да побеждават в живота.“