Забележителности Здраве и красота Интересно Култура Личности Наука и технологии

Как да се грижим за клетката на хамстера

Как да се грижим за клетката на хамстераВсички видове хамстери по природа са много чисти животни. Те интензивно поддържат хигиената на тялото си, което непрекъснато се повтаря през активната им фаза. Те са много смешни, когато, седнали на задницата си, с предните крайници си мият главата и горната част на тялото. Всички останали части на козината щателно се почистват при най-трудни извивки. Приятна е гледката, когато хамстерът полага грижи за козината и тялото си.

Клетката се поддържа също така чиста, както и козината. Къщичката за сън се поддържа безупречно, а за тоалетна, хамстерите използват само един ъгъл в кафеза. Никога не бива да местим тоалетните ъгли, тъй като ще принудим хамстера постоянно да преустройва жилището си, за да си устройва нова тоалетна. Така че нека да постъпваме съобразно привичките на хамстера и така да поддържаме клетката му, че без да нарушаваме навиците му, да осигуряваме нужната хигиена.

В нехигиеничните клетки хамстерите проявяват по-голяма раздразнителност. Поради превъзходно развитото си обоняние те не могат да търпят вонята наоколо и реагират чувствително. Нерядко развалените хранителни остатъци, изпражненията и урината са причина хамстерите да са много повече предразположени на заболявания. Ето защо веднъж седмично трябва да се подменя цялата настилка в клетката, а тоалетният ъгъл се почиства през два дена.

Къщичката на хамстера е неговото светилище и той го поддържа извънредно чисто. Напълно е достатъчно, ако веднъж месечно проверяваме неговата спалня и прилежащия хранителен склад като при нужда ги прочистваме. Ако има малки, почистването трябва да изчака поне докато те станат на 14 дена. Не е много фатално, ако поради тази причина къщичката се хигиенизира едва след шест седмици. Женската може много да се ядоса, ако тя и малките й бъдат обезпокоявани.

Преди да поднесем ежедневната порция фураж в чиста паничка(!), внимателно трябва да проверим за остатъци от зелен фураж или животинска храна от последното хранене. Тъй като тези продукти лесно се развалят, трябва своевременно да ги изхвърляме от клетката. Поилката, която евентуално се е покрила с налепи, се измива веднъж седмично. Често предлаганите на пазара поилки за хамстери с четки за почистване са малко по-скъпи наистина, но си струва да си набавим такава, ако искаме да отглеждаме нашия хамстер по всички правила на хигиената и чистотата. Сега в зоомагазините се предлага спрей за хамстери за почистване на клетката и отстраняване на миризмата, но вие не се нуждаете от подобно нещо, ако спазвате всички основни правила за поддържане и хигиена. Като изключим факта, че аерозолните опаковки нанасят вреда на околната среда, хамстерът не понася подобни чужди миризми в своето обкръжение.f | Сподели с приятели