как да подхранваме нашия мозъкИма много въпроси за човешкия мозък, които все още не са получили отговор, тъй като това е най-сложният и най-труден за разгадаване орган в човешкото тяло.

Освен да се изтощи физически, човек може да почувства и умствена умора, която също може да справи, ако знае как. Ако не си почиваме, многото работа, изискваща мислене може да ни умори, да се почувстваме объркани и мисленето ни да се забави.

Кафето, което е масово използвано като средство за стимулиране на трудоспособността, може при по-големи количества да попречи на съсредоточването и да накара ръцете да треперят. От много кафе също така могат да се получат и проблеми със сърдечно-съдовата система и да подейства пристрастяващо.

Различни състояния, като депресия, ендокринни нарушения и някои болести могат да намалят мисловния процес и трудоспособността.

Хранителните вещества, подхранващи човешкия мозък са важни за неговата работа. Затова за да се справим с умствената умора, трябва да се снабдим с достатъчно хранителни вещества, които да подхранят нашия мозък.

За нормалната трудоспособност е важно организма да е здрав и да функционира нормално. Лекарски преглед и изследване на урината и кръвта могат да покажат дали сте в добро здравословно състояние.

Проблем може да бъде и лошата организация на работното време. Ако извършвате умствена работа трябва да отделите време и за почивки, за да не се почувствате в един момент напълно изтощени. Добра идея е, ако имате възможност да редувате умствената работа с физическата и така докато докато работите на бюрото тялото ви да си почива, а докато вършите физическата работа и мозъка ви да има възможност да си почине. Доста полезни за релаксация са топлите вани със соли или ароматни масла. Излизането навън и разходките също могат да бъдат много полезни за справянето с умствената умора.

Ако натоварвате с работа мозъка си през целия ден и не му даваме възможност да си почива достатъчно, тогава е неизбежно той да с преумори, а това значи, че ще се увеличат и грешките, които допускате по време на работа. Затова трябва да избягвате да се претрупвате с прекалено много работа за вършене и така да разпределяте работата си, че е по-лесно за вас да я свършите. Отнемането от времето за сън също не се препоръчва и ако се занимавате с работа, която често ви пречи да се наспите, значи нещо трябва да се промени.

Бъдете предпазливи с хапчетата срещу умствена умора, особено ако не е сигурно, че са безвредни. Важно е всеки един медикамент да е добре проучен и да се знае достатъчно за неговото въздействие и евентуални странични ефекти. По-добър вариант е използването на добре познати натурални природни средства като аралия, женшен или лимонник, които имат тонизиращо действие, отразяват се добре на имунитета и могат да ви направят по-трудоспособни.

Но ако всички тези методи и средства не ви помагат срещу умствената умора, тогава можете да отидете при специалист, който да ви препоръча определени ноотропни средства, които подпомагат работата на ума, подпомагат концентрацията и паметта. Пример за такъв ефективен и доказан препарат е пирацетам. Ноотропните препарати дават видими резултати след като се приемат повече от два месеца.

Екстрактът от Гинкго билоба също може да бъде полезен при умствена умора, ако се използва правилно и според указанията.