Иван Иванов и построяването на язовир Искър
Инж. Иван Иванов и цар Борис III

Кой е Иван Иванов? Навярно малцина могат да дадат точен отговор на този въпрос. Той е още един от великите български умове, заровени сред тонове прах и тънещ в забрава. Всъщност Иванов е инженерът проектирал и построил уникалния по рода си язовир Искър. Този язовир се оказва двигателя на живота на великия ум и му отнема много неща, а единственото което прави Иванов е да мисли за благото на народа.

Трагично по своята същност над 20 години от живота на инженер Иванов отлитат в построяването на язовир Искър. Строежа на язовира се превръща в един вид изпитание. Единствената цел на това гигантско творение на хидроинженерството обаче си остава – софиянци да пият една от най-чистите и евтини води в Европа за времето си! Не е ли ирония на съдбата, че Иван Иванов завършва делото на живота си от затвора? Той е осъден от комунистическия режим за доживотен затвор. Неуморно обаче от затвора великият родолюбец работи, за да завърши язовира.

Кметът на София Иван Иванов

От 1934 до 1944 Иванов е управник на столицата на България – София. В този период инженерът е изправен пред голямото предизвикателство, да захрани все по-нарастващата София с питейна вода. Така се ражда проектът за язовир Бели Искър. Не само заради него, но и заради далновидното си управление Иванов остава в историята, като един от най-добрите кметове на града.

Аналога му с днешната действителност е немислим, понеже такава безкористност и родолюбие в днешно време няма в нашите управляващи за голямо съжаление! Още през 1923 започва изготвянето на проект, как да се захрани огромното население на столицата с питейна вода. Този проект е приключен едва през 1957, цели 10 години след Втората Световна Война. Инженерите работещи по него очертават посоката на действие. Те смятат, че трябва да се вземе вода от източните склонове на Витоша планина и намиращите се там ледникови води. Освен от Витоша, вода се е планирало да се взема и от високопланинските реки на Рила. Водния обем от Рила е бил очертан не само за питейни цели, но и за добив на електроенергия. Тези грандиозни цели в основата си са замислени и приведени в действие от самият инженер Иван Иванов.

Малко за живота на великият българин

Според историците майката на Иванов е пряка потомка на рода, на Хаджи Димитър, а баща му е Никола Иванов. Той е бил полковник от българската армия, участващ в Междусъюзническата и Балканската войни. Инженерът е получил началното си образование в Стара Загора, след което завършва Военното училище в София. Инженерно строителство завършва в Германия през 1915 година. Там, в Мюнхен Иванов среща и любовта на живота си, и негова бъдеща съпруга Матилда. По времето на Първата Световна Война Иванов строй в Македония жп линия. Така постепенно през 1919 заради заслугите си в инженерството, Иванов е заместник началник на водоснабдяване София. От този период започва и работата по грандиозния му проект, бихме казали проекта на живота му и грандиозната му инженерна мисъл. През 1934 става кмет на София, като за цели 10 години той стой на чело на града и става единствения до момента кмет управлявал толкова дълго. Водопровода на столицата започва построяването си още през 1924, като трасето му е 196 километра вододайна зона. Водопровода е смесица от канали, тръби и тунели. Най-високата му точка е 920 метра над София и това прави водата за софиянци изключително евтина. През 1933 водопровода е завършен в двете му части – София-Бистрица и Бистрица-Рила. По 200 литра вода за денонощие е имал всеки софиянец тогава.

Постиженията на Иван Иванов за столицата

Като кмет Иванов управлявал с желязна ръка. Не допускал корупция, разточителство и разхищения. По негово време архитектурата на града в центъра оформя облика си, всички улици са павирани, открива над 12 нови училища, няколко болници, бани в кварталите и няколко автобусни линии за софиянци. През 1941 е пуснат и първият тролей в посока Горна баня. Озеленяването с кестени по централните булеварди на града е негово дело, както и облицовката на коритата на реките Перловска и Владайска. През 1944 е най-трудния период от управлението на кмета Иванов. Тогава са бомбардировките над София през Втората Световна Война. Дори сградата на кметството е в пламъци. Но кмета се справя и с това, като дейно участва в погасяването на пожарите, търсенето на заровени хора и много други неща. През цялото това време проекта му за язовир Искър продължава. Самият язовир е пуснат в експлоатация през 1954 и е с обем от гигантските 15,3 милиона кубични метра.

Повратната дата 9 Септември 44-та

На тази дата настъпват черните дни за Иван Иванов, за неговата човечност, интелект, родолюбие и съзнание на управленец. На 21 април 45-та година инженерът е осъден на доживотен затвор. Обвинението трудно намира причина за такава тежка присъда и в крайна сметка изтъква едно стихотворение на Иванов, което препрочита като фашистко! Софиянци бързо забравят всичко добро и са готови да разкъсат бившия си дългогодишен управленец. За да се завърши грандиозния проект по построяването на язовир Искър, властите търсят помощ от Съветския съюз. От там и връщат отговор – „вие имате хидроинженер на световно ниво и той се казва Иван Иванов!“ Така от затвора Иванов проектира делото на живота си и през 1946 е помилван, може би защото не сме толкова слепи, колкото си мислим. На 6-ти септември 54-та язовирът е пуснат в експлоатация и е наречен „Сталин“.

Иван Иванов умира през 1965 след тежко боледуване, но делото на живота му и чистата му родолюбива душа и до днес дава на всеки софиянец дневно над 300 литра чиста и евтина питейна вода! Велик българин, който трябва да помни и познава всеки един от нас.