Електронна цигара - снимкаНай-добрите електронни цигари са разработвани в продължение на няколко години чрез изследвания и развитие.

Но кой и кога е измислил първата електронна цигара ?

Електронните цигари са сравнително скорошно изобретение. Те първоначално са били разработени през 2003 г. от китайски изобретател и пушач Hon Lik, след като баща му, друг заклет пушач, е починал от рак на белия дроб. Година по-късно те са били патентовани и пуснати на пазара в Китай под името Ruyan, което означава „като дим“.

Още две години бяха необходими на електронните цигари да достигнат Европа през 2005 г. Британски бизнесмен на име Грег Карсън ги внесъл във Великобритания, където те бързо придобиват такава популярност, че използването им беше обсъждано от депутатите в парламента. Народните представители се произнесли, че електронните цигари са освободени от законите за тютюнопушенето и така те могат да се използват в ресторанти и сгради, където тютюнопошенето на обикновените цигари е забранено.

Една година след това през 2006 електронните цигари прекосяват Атлантическия океан и стават доста популярни и там, въпреки, че употребата им остава спорна в някои страни. Редица отделни щати в САЩ са предприели действия срещу продажбата на електронни цигари, включително Ню Джърси, Орегон и Калифорния, въпреки че последния опит за забрана беше гласуван през Септември 2009 г от тогавашния губернатор Арнолд Шварценегер.

Обявявайки своите действия, легендарната филмова звезда станала политик каза:

„Ако възрастните искат да купуват и консумират тези продукти, с разбирането на свързаните с това рискове за здравето, те трябва да могат да го правят, освен ако федералния закон не промени правния статут на тези тютюневи изделия „

През Септември 2008 г. Световната здравна организация (СЗО), настоя всички производители да отменят исковете си към СЗО да подкрепят електронните цигари и да ги разглеждат като безопасни. Четири месеца по-късно електронните цигари са напълно забранени в Австралия, въпреки факта, че в съседна Нова Зеландия чрез подробен анализ са обявени за „Безопасна алтернатива на тютюнопушенето”.

Във Великобритания организацията против тютюнопушенето предпазливо призна, че електронните цигари са „вероятно по безопасната алтернатива на тютюнопушенето”, но призова тези които желаят да се откажат от цигарите да използват конвенционалните терапии за замяна на никотина.

През май 2009 е сформирана Асоциация на електронните цигари, която представлява производителите, търговците и дистрибуторите в основните търговски взаимоотношения с правителствата и здравните органи.