Какво означават емблемите на автомобилите

Чудите се какво означава символа изобразен на вашата кола? Ако не сте чак толкова запален фен на съответната марка, едва ли сте се задълбочавали да разберете.

За да ви улесним сме събрали едни от най-интересните истории.

lamborghini-emblema

Започваме с:

Ламборгини – марката, която е създадена през 1963 г. в Италия има много стилна емблема. Тя изобразява златист бик на черен фон. Сочи се, че животното е избрано според зодията на създателя на марката – телец.

Ferrari-emblema

Ферари – несъмнено това е една от най-разпознаваемите емблеми. Ферари е създадена през 1947 г., отново в Италия. Символът на марката е изобразяван първоначално върху военни самолети. Представлява буен жребец, изправен на задни крака. Черната фигура е поставена върху контрастиращ жълт фон.

Chevrolet-emblema

Шевролет – марката е създадена през 1911 г. Емблемата, която се оприличава на папийонка, се смята, че е заимствана от мотив на тапет в хотел. Според други слухове представлява стилизирана версия на герба на Швейцария.

БМВ емблема

БМВ – създадената през 1916 г. има един от най-загадъчните символи. Или поне никой не би се сетил от пръв поглед, че емблемата на бавареца представлява стилизирано витло на самолет. Всъщност не е толкова странно като се има предвид, че БМВ стартира дейността си като производител на двигатели за военни самолети по време на Втората световна война. Цветовете също не са случайни. Едновременно комбинират цветовете от флага на Бавария, а от друга страна изобразяват въртящо се витло на самолет на фона на ясно синьо небе.

Ауди емблема

Ауди – германският автомобил е създаден през 1910 г. Четирите кръга на емблемата на Ауди са причина да наричат автомобила още „олимпиеца“. Всъщност, освен визуалната прилика с 5-те олимпийски кръга, друга допирна точка няма. Четирите кръга на Ауди символизират сливането на производителите Audi, Horch, Wanderer и DKW.

Subaru-emblema

Субару – в превод от японски името на марката значи съзвездието „Плеяди“. То е видимо и с просто око при ясно време, а върху емблемата са изобразени стилизирани звезди във формата на съзвездието.

Volvo-emblema

Волво – повечето от нас разпознават в емблемата символа за мъжкия пол (кръг със стрелка, излизаща от него). Всъщност това е така. Той представя щита и копието на Марс (бог на войната от римската митология). От Волво са добавили името си с бели букви на син фон.

skoda-emblema

Шкода – емблемата на марката е една от най-спорните. Според някои слухове това е стилизирана версия на индианските шапки с пера и има добавена стрела. На особено голяма маса хора им прилича на гребена на домашно пиле. Много мнения за нейното значение, но като че ли официалното е „крилата стрела“.

Alfa-Romeo-emblema

Алфа Ромео – емблемата на този автомобил е една от най-интригуващите и е леко зловеща. Тя е разделена на две части. В лявата половина е разположен червен кръст на бял фон. В дясната половина е по-интересното – там е изобразена змия, поглъщаща човек!

Ето и втората част на темата с още интересни истории за автомобилните емблеми.