Забележителности Здраве и красота Интересно Култура Личности Наука и технологии

История на автомобилните емблеми – ІІ-ра част

Какво означават емблемите на автомобилите  

lada-emblema

Лада – историята за възникването на логото, по-точно за наименованието на автомобила, е доста интригуваща. През лятото на 1966 г. започва съвместна работа между бившия СССР и гиганта „Фиат“. Автомобилът, който трябва да се появи все още няма име и емблема. И що за народно возило ще е, ако самите хора от народа не вземат участие в избора. След провел се конкурс, където всеки може да даде предложението си, били събрани над 50 000 имена. Някои от които цветущи, екзотични и меко казано странни. В крайна сметка било избрано едно – „Жигули“, а негов автор е човек от екипа на конструкторите (Чорни).

Въпреки че името идва от Жигульовските възвишения, то не се котирало добре в чужбина (поради приликата на „жигула“ с „жиголо“). И тъй като бил заложен план за износ, трябвало да се ползва друго наименование. Така се появила „Лада“. Не се сочи нейният създател, но това е името на славянската богиня на красотата.

Следващото недоразумение относно Лада идва при емблемата й. Тя представлява стилизирано изображение на лодка. Платното образува буквата „В“ (Волга, ВАЗ), а самата лодка е „L“. Под емблемата трябвало да бъде изписано „Тольятти“, но поради факта, че не можело инициалите да бъдат изработени в Толиати, проектът бил пратен в Торино. Първата партида включвала 30 бр., но скоро след това били бракувани поради допусната печатна грешка. Вместо „Тольятти“, било изписано „ТольRтти“.

След известно време от емблемата отпада този надпис и остава само стилизираното изображение на лодка.

rolls-royce-emblema

Ролс Ройс – със сигурност сте се чудили какво точно означава емблемата на Ролс Ройс. Не, не говорим за „RR“, което символизира първите букви от имената на създателите на марката. Говорим за човешкия силует, който стои на капака на всяка бройка от луксозното возило. Та, това е „Духът на екстаза“. Скулптурата е дело на Чарлз Сайкс и изобразява богинята на победата Нике (древногръцка митология). Първоначалното име на „статуетката“ било „Олицетворението на скоростта“.

renault-emblema

Рено – емблемата на марката прилича на ромб, но всъщност е стилизирано изображение на диамант.

MERCEDES

Мерцедес – тривърхата звезда е емблемата на марката. Тя не е случайна, а е резултат от комбинирането на символите на Benz и DMG. Компаниите били принудени да се слеят, за да запазят позициите си на пазара след Първата световна война.

jaguar-emblema

Ягуар – е, едва ли може да се каже, че има някаква загадка около емблемата на марката, но едно е неоспоримо – търпи промени. Съвсем ясно може да се забележи постепенното орелефяване на ягуара. Към днешна дата емблемата е с доста по-детайлни черти и се виждат мускулите на котката. Наблюдава се дълбочина и в буквите на бранда.

С това описахме само част от автомобилите, които имат по-интересна история на своите емблеми.
Първа част на статията може да прочетете тук.f | Сподели с приятели